szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak 2024 első negyedévében 50 ezer olyan napelemet vásároltak a németek, amit erkélyre lehet felszerelni. A mérnökök szerint a megoldással csak jól járni lehet.

Miközben Magyarországon még mindig inkább gáncsolják, mintsem támogatják, Németországban úgy veszik az erkélynapelemeket, mint a cukrot. Eddig több mint 400 ezer ilyet telepítettek, és csak 2024 első negyedévében 50 ezer darabot vásároltak a németek – számolt be róla az Interesting Engineering.

Az Európában sok helyen népszerű erkélyes megoldás hasonló a tetőtéri napelemes rendszerekhez, de azoknál kisebb – legfeljebb két panelből áll –, és a hálózati betáplálás helyett közvetlenül az elektromos aljzathoz csatlakozik. A teljesítménye tizedakkora, mint amire a tetőtéri panelek képesek, ugyanakkor rendkívül könnyen kezelhetők. Olyannyira, hogy azt a szerelési útmutató alapján bárki meg tudja tenni.

További előnye, hogy azoknál az épületeknél is alkalmazható, amelyek örökségvédelem alatt állnak, hiszen nem kell a felszerelésével a tetőszerkezethez hozzányúlni. Emellett mobilis, vagyis ha valaki albérletben lakik, és költözésre kerül a sor, csak csomagolja, és viszi magával a rendszert.

Az Alkotmánybíróságra vinnék a háztartási napelemesek ügyét

Kiszámíthatatlan a jogi környezet, visszaható hatályú a jogalkotás, veszélyben a beruházói és befektetői bizalom a kormány háztartási méretű napelemes rendszereket érintő intézkedései miatt – mondja a Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja.

A megoldást Európa több részén is támogatják, így Németország mellett Franciaország, Ausztria, Olaszország és Lengyelország is mellette áll, míg az olyan országok, mint például Belgium, kevésbé izgatottak a lehetőség miatt. Ennek oka, hogy a döntéshozók félnek, túl nagy hatást gyakorolnának a rendszerek a hálózatra, amely így akár össze is omolhat.

A német szakértők azonban úgy nyilatkoztak az EuroNewsnak, hogy a panelek hatása olyan kicsi, hogy azt a hálózat nem fogja megérezni.

A rendszer további előnye, hogy akkumulátor is tartozhat hozzá, így a felhasználók dönthetnek úgy, hogy saját maguk használják el a napközben megtermelt áramot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.