szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan ikonikus filmeket készített, mint a Dögkeselyű vagy a Veri az ördög a feleségét.

Meghalt András Ferenc Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze – adta hírül a Magyar Filmakadémia. Részleteket nem közöltek, csupán egy fotót osztottak meg a bejegyzésben.

András Ferenc 1942. november 24-én született Budapesten. Már első filmje, az 1977-ben bemutatott Veri az ördög a feleségét nagy szakmai és közönségsikert aratott. A szatíra a „nagy zabálás” motívumába csomagolva ábrázolja a késő Kádár-kori szocializmust, kritikus szemlélete miatt András Ferenc ezután öt évig nem rendezhetett egész estés játékfilmet.

Legnagyobb sikerét a Munkácsi Miklós kisregénye alapján 1982-ben készült Dögkeselyűvel aratta. A film egy mérnökből lett taxisofőr kálváriáját mutatja be, akit Cserhalmi György személyesített meg legendásan. A fordulatos, hatásos, drámai végű akciófilm egyaránt meghódította a kritikusokat és a közönséget, közel hatvan országban mutatták be; a Berlinalén, ahol Arany Medve-díjra jelölték, megkapta a közönségdíjat.

András Ferenc forgatókönyvíróként, producerként is tevékenykedett. Fiatalon gyári segédmunkásként, majd betanított munkásként kezdett dolgozni, de közben többször vállalt statisztaszerepet. Nem volt húszéves, amikor a televízióhoz, majd a filmgyárba került, rendezőasszisztens lett az I. Stúdióban.

1969-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára rendező szakra, ahol 1973-ban diplomázott. A Balázs Béla Stúdióban rendezte a Dózsa népe című ironikus szemléletű rövidfilmjét. A Veri az ördög a feleségét meglehetősen mostoha körülmények között forgatta, például nem kapott elegendő nyersanyagot, minden centiméternyi celluloiddal takarékoskodnia kellett a stábnak.

“Ronda generáció, szép nemzedék” – András Ferenc filmrendező

A mindeddig utolsó magyar filmes Nagy Generáció teljesítette azt, amit vártak a tagjaitól: emlékezetes filmeket készítettek. Közülük az egyik András Ferenc, aki azt mondja, nem az ő hibájuk, hogy a Káli-medence nem lett az új Hollywood. És ez nem is olyan nagy baj.

Miután 1977-ben aláírta a csehszlovákiai diktatúra intézkedései ellen tiltakozó Demokratikus Chartát, több évig forgatási tilalom sújtotta. A nyolcvanas években a Dögkeselyűvel tért vissza, egy ideig a MAFILM önálló színésztársulatát, később a Dialóg Filmstúdiót vezette. 1998-tól megbízták a Duna TV önálló szinkronműhelyének vezetésével.

2021-ben készítettünk vele portréinterjút, annak apropóján, hogy az SZFE-n filmrendező osztályt vállalt:

András Ferenc: Ha a képzés az SZFE-n nem passzolna az életművemhez, felállok

Erkölcsöt, szabadságot, nemzeti liberális gondolkodást is tanítani fog az SZFE-n tanárként 78 évesen debütáló András Ferenc filmrendező. Azt mondja, megérdemli, hogy halála előtt öt perccel még részt vegyen a filmes oktatásban. HVG-portré.