Hirdetés

Szembeszáll a TikTok az eladását előíró amerikai törvénnyel



|

A közösségi platform szerint valójában a teljes betiltás a tengerentúli törvényhozók célja.

Hirdetés

A Képviselőház után nemrég az Egyesült Államok Szenátusa is megszavazta, majd Joe Biden elnök egy napon belül szignózta is azt az új törvénycsomagot, amely az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak juttatott katonai segélyek ügyéhez kapcsolva azt is előírja, hogy a kínai ByteDance-nek el kell adnia a több mint 1 milliárd felhasználóval bíró TikTokban őrzött irányító részesedését.

Az USA törvényhozói ugyanis attól tartanak, hogy az anyacégen keresztül a Kínai Népköztársaság ellenséges szándékú befolyásolási kísérleteket hajthat végre, például kémkedés vagy álhírterjesztés formájában. Az új regula értelmében a ByteDance-nek 9 hónapja van arra, hogy egy új, megbízhatóként azonosított partnernek adja el a tulajdonrészét, különben a TikTok betiltására kerül a sor.

Hirdetés

Ahogy azonban az várható volt, a vállalat nem hagyja szó nélkül a dolgot, és a TikTokon keresztül védekezik a lépés ellen. A 2016-ban indult, Kínában egyébként tiltás alatt álló videós közösségi oldal az X felületén megosztott közleményben "alkotmányellenesként" jellemezte a törvényt, és tudatta, hogy bírósági úton fogja megtámadni azt. A nyilatkozat egyben kijelenti, hogy a törvény 170 millió amerikai felhasználót "hallgattatna el", és hétmillió amerikai vállalkozásnak hozna pusztulást.

A központi üzenetet megerősítendő a szolgáltatás vezérigazgatója, Shou Zhi Chew egy TikTok-videóval jelentkezett, amelyben azt hangoztatta, hogy a törvényhozók valódi célja nem az eladás kikényszerítése, hanem a platform teljes betiltása. A CEO szerint azonban a TikTokon való véleménynyilvánítást ugyanazok az amerikai értékek jellemzik, amelyek az USA-t is a "szabadság jelzőfényévé" teszik.

"Nyugodt lehetsz, mi nem megyünk sehova. Magabiztosak vagyunk, és továbbra is harcolni fogunk a jogaitokért a bíróságokon."

- mondta a vezető, aki szerint tehát a TikTok és a ByteDance egyenesen az alkalmazást használó amerikaiak szólásszabadságáért küzdenek. Ezzel szemben a törvényjavaslat képviselőházi és szenátusi megszavazását követően különböző amerikai politikusok úgy nyilatkoztak, hogy nem akarják mindenáron elvenni a szolgáltatást a felhasználóktól, vagyis nem a TikTok betiltása az elsődleges céljuk.

Akárhogy is legyen, a belengetett bírósági eljárás fényében a mérkőzés még messze nincs lejátszva, a képletet pedig tovább bonyolítja, hogy az őszi elnökválasztás republikánus jelöltje, Donald Trump nem támogatja a tervet, annak ellenére, hogy 2020-ban maga is ugyanezzel próbálkozott, csak éppen rendeleti úton, ami végül nem állta meg a helyét a tárgyalóteremben. A TikTok azóta igyekezett átláthatóbbá tenni a működését, melynek jegyében amerikai szerverekre helyezte át a tengerentúli felhasználókhoz kapcsolódó adatokat, ám a kényszereladást támogatók szerint ez még mindig nem zárta ki a kínai kommunista rezsim részéről történő befolyásolást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.