szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zöldebb, biztonságosabb és olcsóbb lesz az idei Sziget Fesztivál.

Kylie Minogue nyitja a 2024-es Sziget Fesztivált - jelentette be Csiszár Virág, a Sziget booking managere a fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Az már korábbról ismert, hogy olyan nagy nemzetközi sztárokat láthatunk idén a Nagyszínpad headliner sávjában, mint Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix és Fred again.. Ha pedig azt nézzük, hogy a korábbi sávokban fellép – mások mellett – Skrillex, Stormzy, Fisher, Raye, Janelle Monáe vagy akár Tom Odell vagy Louis Tomlinson, láthatjuk, hogy rendkívül sokszínű és erős programja lesz az idei Nagyszínpadnak. Nagy örömmel jelentem be, hogy ehhez a sorhoz csatlakozott - a nyitónap főfellépőjeként - az ausztrál szupersztár, Kylie Minogue” - mondta Virág a rendezvényen.

A sajtótájékoztatón a főfellépő rendhagyó bejelentése mellett a Sziget főszervezője, Kádár Tamás egy sor újításról és törekvésről is beszámolt az idei, augusztus 7-től 12-ig tartó rendhagyó eseménnyel kapcsolatban.

Ezek közül az egyik legfontosabb talán, hogy a fesztivál idén is számos intézkedést tesz annak érdekében, hogy még zöldebb és fenntarthatóbb legyen, mint a korábbi években.

Mivel a legnagyobb problémát évről évre a fesztiválon hagyott sátrak jelentik nem csupán a Sziget Fesztiválon, de világszerte az összes zenei rendezvényen, ezért a Sziget többek között idén is előre felállított, bérelhető sátrakkal készül a bérlettel érkező fesztiválozók fogadására. Emellett Kádár szerint lesznek úgynevezett "pick-up sátrak", ami azt jelenti, hogy a bérlettel érkezők a fesztivál bizonyos pontjain sátrakat bérelhetnek, amit a kiköltözéskor leadnak és azért valamilyen jutalmat kapnak.

Olcsósítanának

Az eseményen a Sziget szervezői arról is beszámoltak, hogy meghallották a fesztiválozók negatív visszajelzéseit az árakkal kapcsolatban. Idén amellett, hogy már tavaly is volt az éttermekben úgynevezett "budget food", tehát valamilyen fix áron, 2000 forintért kapható étel, az idei törekvésük az, hogy - a tavalyi tapasztalatokkal ellentétben - ez ne csak sült krumpli legyen valamilyen szósszal, hanem rendes főétel.

Hogy ez megvalósuljon, a fesztiválra kitelepülő vendéglátóhelyektől előre bekérték a menüt és átbeszélik velük a kínálatot.

Az italárakkal kapcsolatban Kádár megjegyezte; szeretnék, ha azok árai tavalyhoz képest nem emelkednének, így azokat igyekeznek forintban értendően szinten tartani.

A szervezők arról is beszámoltak, hogy a Sziget elmúlt években ismert "Love Revolution" kampányát idén a Free To Be jelmondat váltja, továbbra is olyan értékeket képviselve, mint az elfogadás, befogadás, tolerancia és odafigyelés. Mindezek mellett pedig még nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a biztonságra, növelik az egészséügyi szakemberek számát, továbbá egy intelligens rendszer kialakításával készülnek fellépni a kiengedéskor évről évre kialakuló tömeg ellen a K-híd állapota miatt.

Feltehetően a Sziget mobilapplikációjában lesz majd látható, hogy hány percet kell várakozni a hídnál, milyen alternatív útvonalak elérhetőek, de buszok is lesznek, amik a fesztivál területéről a Margit híd, budai hídfő megállóig szállítják majd a távozókat.

Le a toronnyal!

A Sziget főszervezője azt is elmondta, hogy a 2024-es fesztivál területe és a nagyszínpad környéke jelentősen átalakul majd. Ebből az egyik leglényegesebb, hogy megszabadulnak a színpaddal szemben álló óriási toronytól ahonnan a szakemberek a technikát vezérlik, és ami akadályozza a bulizók rálátását a nagyszínpad koncertjére. Helyette két "kis doboz" lesz elrejtve a nézőtéren, ahonnan vezérlik majd ezeket.

A szervezők egyébként az idei fesztivállal kapcsolatban azt is hozzátették, hogy az eddigi elővételi időszakban rekordmennyiségű jegy fogyott az eseményre, ráadásul a legtöbb bérletet eddig magyarok vásárolták. Nagyon népszerű továbbá a fesztivál új bérlettípusa is, a 21 év alattiak számára kedvezményesen megvásárolható hatnapos bérlet.