Természet

A beporzók fontossága – FAO Infografika

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a FAO által közzétett, a „Beporzók” című infografika magyar nyelvű fordítását, mely informatív és szemléletes anyag ismerteti a főbb beporzókat, felhívja a figyelmet azok veszélyeztett státuszára, kiemeli továbbá a növények beporzóktól való függésének mértékét.

A beporzók eltűnése az egészséges táplálkozáshoz szükséges tápláló élelmiszerek egy részének elvesztését jelentheti. A beporzók számának csökkenése tehát katasztrofális hatással lehet a jövőnkre, az élelmezés-biztonságra. Hiányuk veszélyeztetné mindazon növények termesztését, amelyek részben, vagy teljes mértékben a beporzástól függenek. Az érintett növények a világ haszonnövényeinek háromnegyedét teszik ki.

A beporzás jelentősége továbbá abból is áll, hogy képes növelni a terméshozamot és javítja a termény minőségét. A beporzók fentieken túl a biológiai sokféleség fenntartásában és növelésében is döntő szerepet játszanak, ezáltal javítva a növények ellenálló képességét az éghajlatváltozással és más környezeti veszélyekkel szemben.

A FAO-s infografikákat bemutató cikksorozatunk tizennegyedik részében a „Pollinators”, azaz ”Beporzók” című, az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO által megjelentetett infografika magyar nyelvű fordítását tesszük közzé, melyet itt érhetnek el.

Forrás: FAO Infografika

Az infografikából többek között az alábbi kérdésekre kaphatunk válasz:

Hány különböző vadméh faj létezik a világon?
Melyek a legfőbb beporzók?
A gerinces és a gerinctelen beporzó fajok hány %-a veszélyeztetett?
Milyen mértékű a növények beporzóktól való függése?
Milyen hosszú a mézelő méhek átlagos élettartama?
0,5 kg méz előállításához hány dolgozó méhre van szükség?
Egy méhcsaládot hány méh alkot?
Hogyan alakult a világ mézelő méh populációlétszáma és területi eloszlása?

Javasoljuk, hogy folyamatosan kövesse figyelemmel cikksorozatunk további részeit is, amelyekben újabb infografikákat fogunk megosztani az állattenyésztéssel, állati termék-előállítással kapcsolatosan.

Bízunk abban, hogy a FAO által megjelentetett infografikák magyar nyelvű fordításainak közzétételével szélesíteni tudjuk az állattenyésztéshez, állat-egészségügyhöz, valamint az állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, sokrétűbb perspektívát tudunk nyújtani a társadalom egésze és a döntéshozók számára és ezáltal hozzájárulhatunk az állattenyésztési ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításai nem a FAO felkérésére kerültek elkészítésre, a FAO nem vállal felelősséget a NAK által elkészített fordításokban található esetleges hibákért vagy hiányosságokért.

A FAO által közzétett, „Pollinators” című infografika angol nyelven itt érhető el.

Az FAO infografikákkal kapcsolatos korábban megjelent cikkeinket pedig itt érheti el.

Forrás: FAO infografika – Pollinators

 

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés