szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tyimur Ivanov letartóztatását két hónapra rendelte el a bíróság. Ha bűnösnek találják, 15 évet is kaphat.

Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt letartóztatták Tyimur Ivanov orosz védelmi miniszterhelyettest – közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálata. A különösen nagy összegű vesztegetés egymillió rubeles (nagyjából négymillió forintos) összegnél kezdődik. A maximális büntetés ezen bűncselekmény esetében 15 évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Az ügy részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert tájékoztatták a helyettes tárcavezető őrizetbe vételéről.

A BBC szerint Ivanov Sojgu szövetségesének számít, hosszú ideje dolgoznak együtt.

A 49 éves Ivanov miniszterhelyettesként a vagyonkezelésért, a csapatok elszállásolásáért, a lakhatásért és az egészségügyi ellátásért felelős. Ő felügyeli egyebek között a katonai közbeszerzéseket, építkezéseket, felújításokat.

Azzal vádolják, hogy ilyen minőségében bűnszervezet tagja volt. Egy moszkvai bíró két hónapra elrendelte a letartóztatását. A bíróságon az egyik barátja, Szergej Borogyin is megjelent, ellene is hasonló vádakat olvastak fel.

2022-ben a néhai Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető által létrehozott Korrupcióellenes Alapítvány azzal vádolta meg Ivanovot, hogy korrupciós összeesküvésben vesz részt olyan építési beruházások körül, amelyek az oroszok által elfoglalt ukrán területeken zajlanak.

Ivanov tagadja a vádakat.

Ivanovot 2016 májusában elnöki rendelettel nevezték ki védelmi miniszterhelyettesnek. Ezt megelőzően, 2013 és 2016 között a védelmi minisztériumnak alárendelt, katonai építési munkálatokra szakosodott Oboronsztroj vállalat vezérigazgatója volt. A Forbes szerint 2018-ban családja jövedelme 136,7 millió rubel volt.

Mielőtt 2012-ben a védelmi tárcához került, Ivanov a moszkvai régió kormányának elnökhelyettese volt. Ebben az időszakban Sojgu volt a moszkvai régió kormányzója. Korábban több energiaipari állami vállalatnál is dolgozott; diplomáját a Lomonoszov nevét viselő Moszkvai Állami Egyetem számítógépes matematika és kibernetika karán szerezte.

A BBC cikke szerint az Ivanovéhoz hasonló letartóztatások ritkák Oroszországban, ahol a vezető elit számos tagjáról feltételezik, hogy a pozíciójukat kihasználva jelentős személyes vagyont halmoztak fel. Akadnak orosz hírmagyarázók, akik szerint az ügy kellemetlenül érintheti Sojgut. „Ha nem tudja kezelni a helyzetet, ő lehet a következő, aki elbukik. Ez a fickó száz százalékig az ő embere” – idézett a BBC egy meg nem nevezett forrást, aki az egyik népszerű katonai Telegram-csatornán kommentálta a történteket.

Ivanov az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is szankciós listán szerepel. Az Európai Unió utazási korlátozást szabott ki rá, és befagyasztotta a vagyonát; az orosz katonai vezetés hierarchiájában a tizedik emberként tartják számon.

(MTI, BBC)