Napelemek mechanikai terhelése

2024-04-25 09:04:38 | Módosítva: 2024-04-25 09:12:11

Épületeink jelentős része lapos tető, melyek kihasználatlan felülete kiváló lehetőség napelemek telepítésére. Bár a ferde tető önmagában jobb beesési szöget biztosít a napsugarak számára, de a lapos tetőnél is van lehetőség arra, hogy a napelemeket a legoptimálisabb szögben érje a napsugár. Az ilyen telepítések tűzvédelmi kockázatáról és annak minimalizálásáról már előző lapszámunkban írtunk, most pedig a napelemek mechanikai terheléséről ejtünk szót.


A napelemek lapos tetőkre történő telepítése során – ugyanúgy, mint a ferde tetőknél – megnövekedhet az ilyenkor fellépő mechanikai terhelésekkel kapcsolatos igénybevétel, ami a tetőszerkezet egészét illeti. A napelemeket tartó szerkezet a tetőn pont-, vonal- vagy területterhelést jelenthet. Ez a terhelés deformálhatja vagy akár károsíthatja a tetőmembránt, vagy az alatta lévő szigetelőréteget.

Az erős szélhatásnak kitett épületek (tóparti, csupasz sík területen fekvő épületek, magasabb épületek) esetében szükséges a napelemek erősebb rögzítése, hogy azok biztonságosan a helyükön maradjanak. Ez viszont megnöveli a tető terhelését, amit a tervezés során figyelembe kell venni.

Havazás után a további súly kerül a napelem panelekre, amely teher a tartószerkezetre kerül át. Ha a hó lecsúszik a panelekről, és a köztes területeken gyűlik össze, az szintén a tetőszerkezetet terheli meg. A mechanikai terhelések hatással vannak a tetőszerkezet egészére, ezen terhelési hatásokra gondolni kell egy-egy új tető tervezésekor, vagy meglévő tetők esetén a napelemek utólagos felszerelésekor. Maguk a napelemek is plusz súlyt jelentenek a tetőn, de télen még a hóteher is hozzájárul a tetőszerkezet terheléséhez. A napelemek általi terhelést a sínprofilok továbbítják a tetőszerkezet felé vonal irányú nyomásként. Alternatív megoldásként az alépítmény teljes mértékben alátámasztható a teljes terhelés-elosztás létrehozásához, vagy kis lábak alkalmazásával pontszerű terheléssé alakítható.


Az épület elhelyezkedésétől, méretétől és magasságtól függően a szél kárt okozhat a tetőre szerelt napelemekben. A szél által okozott károk kockázata a szeles régiókban – pl. vízparti helyszínek, nagyon magas épületek esetében – nagyobb. Az ilyen helyszíneken a szélvédelmet is magában foglaló rögzítési módot kell választani. A szigetelést is úgy kell megtervezni, hogy a szigetelőanyag bármilyen rögzítési módszer segítségével installálható legyen a tetőn.

A napelemek optimális működéséhez időszakonként karbantartásra van szükség. Bizonyos esetben a napelemek elrendezésén is változtatni kell, pl. ha további tetőinstallációk kerülnek telepítésre, mint váltóáramú berendezések, vagy további tetőablakok kerülnek kialakításra. A lapos tetőhöz kifejlesztett speciális szigetelőlemezek megfelelő nyomószilárdságuknak és pontszerű terhelhetőségüknek köszönhetően nem sérülnek és nem mozdulnak el egy karbantartás során. A tetőn végzett esetleges módosítások alkalmával a szigetelőlemezek könnyen eltávolíthatók, cserélhetőek vagy szükség szerint az új méretre vághatók.



További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtés biomasszával

Biomasszának egy adott élettérben jelen lévő szerves anyagok és élőlények összességét nevezzük. A növények a levegő szén-dioxidjából, ásványi anyagokból és vízből a napenergia segítségével...


Szerves napelemek

A mindenki által ismert, szilícium alapú napelemek az utóbbi években új vetélytársat kaptak. A szerves, polimer alapú fotovoltaikus eszköz olcsó, egyszerűen gyártható, környezetbarát, és szinte...