Az USA mikrohullámmal sütné meg az iráni nukleáris létesítmények elektronikáját

|

Az utóbbi, iráni helyszínekre mért megtorló csapások következtében Iszfahán városának közelében robbanásokat jelentettek, a tartományban azonban nukleáris létesítmények vannak.

A Pentagon olyan futurisztikus elektronikai hadviselési lehetőségeket kutat, mint a mikrohullámú sugárzók és az irányított energiájú (DE) lézerek - mondta az amerikai védelmi minisztérium drónvédelmi (counter-UAS) ügyekért felelős vezető tisztje, Sean Gainey, hozzátéve, hogy a nagy teljesítményű mikrohullámú haderő-képességekbe történő beruházások jelenleg is folynak.

Az amerikai légierő rendelkezik olyan működőképes rakétákkal, amelyek nagy teljesítményű mikrohullámok segítségével kiiktathatják az iráni nukleáris létesítmények elektronikáját - számoltak be a lapok.

Az elektromágneses impulzuságyúval felszerelt mikrohullámú fegyvereket cirkálórakétákba szerelik, és B-52-es bombázókról lehet célba juttatni őket. Ezek az eszközök 700 mérföldes (kb. 1126 km) hatótávolságon, alacsony magasságban képesek behatolni az ellenséges légtérbe, és nagy teljesítményű mikrohullámú energiaimpulzusokkal (HPM) célba venni az elektronikus berendezéseket. Konkrétan a mikrohullámú fegyver állítólag egy koncentrált energiasugarat hoz létre, amelynek célja, hogy feszültséghullámot generáljon az elektronikus berendezésekben, és ezáltal hatástalanítsa azokat. Ezeket a rakétákat papíron úgy tervezték, hogy a civilek számára ártalmatlan hatásúak.

A jelentés szerint a szigorúan titkos Counter-Electronics High Power Microwave Advanced Missile Project (CHAMP) a Boeing Phantom Works nevű cégének ötlete volt, és az amerikai légierő kutatólaboratóriumának megbízásából készült. A mikrohullámú fegyvereket a 2012-es tesztelés óta állítólag már bevetették és működőképeseknek bizonyultak a világ különböző pontjain.

A lapok idézték Othana Zuchot, az amerikai légierő kutatólaboratóriumának sajtószóvivőjét, aki szerint a CHAMP rakéták fejlesztése eredetileg egy demonstrációs program volt, amelyet a "fejlett HPEM (High Power Electromagnetic) technológiák" fejlesztése követett.

A kiadvány emlékeztetett arra is, hogy Mary Lou Robinson, az amerikai Kirtland légibázison működő Air Force Research Lab High Power Microwave Division korábbi vezetője még 2016-ban beszélt a CHAMP rakétákról, már akkor azt állítva, hogy működőképesek.

Az Egyesült Államok évtizedek óta próbálkozik a koncentrált mikrohullámú fegyverek tökéletesítésével. Olyan rendszer kifejlesztése azonban, amely elég erős sugarakat bocsát ki az ellenséges elektronika megrongálásához, ugyanakkor elég kompakt marad ahhoz, hogy praktikus legyen, kihívásnak bizonyult.

"Az irányított energia, a nagy teljesítményű mikrohullámú, alacsony költségű elfogóeszközök az a szint, ahol lenni akarunk" - mondta Sean Gainey, az amerikai hadsereg vezérőrnagya tavaly a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (Center for Strategic and International Studies), egy washingtoni szervezetnek a katonai vállalkozók hozzájárulásaiból finanszírozott ülésén. Egy évvel korábban Gainey, a hadsereg pilóta nélküli repülőgépek elleni védelmiiroda vezetőjeként kijelentette, hogy az amerikai hadsereg vizsgálja a nagy teljesítményű mikrohullámú technológia alkalmazását a felfegyverzett drónrajokkal szemben.

Ami az új jelentést illeti, az a közel-keleti feszültségek legutóbbi drámai fokozódása közepette érkezett, amikor Izrael pénteken légicsapást hajtott végre Irán ellen, válaszul Teherán hétvégi rakéta- és dróntámadására. Izrael három, a levegőből indítható ballisztikus rakétát lőtt ki a támadás során Irán ellen - jelentette az NBC News tisztségviselőkre hivatkozva.

Az iráni helyszínekre mért "korlátozott" megtorló csapás következtében Iszfahán városának közelében robbanásokat jelentettek. A Tasnim arról számolt be, hogy az Iszfahán tartományban lévő nukleáris létesítmények teljesen biztonságban vannak. Három iráni tisztviselő megerősítette a The New York Times-nak, hogy a csapások célpontja az iráni légierő Iszfahán melletti bázisa volt. Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter szerint az Iszfahán felett lelőtt drónok nem okoztak kárt.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.