Két nyomós érvük van a hazai vállalkozásoknak az elektronikus fizetés mellett

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői megosztottak a készpénzes vagy az elektronikus fizetés ügyében, a két megoldás előnyeinek és hátrányainak megítélésben. Az OTP Bank megrendelésére készített friss felmérés eredményéből azonban világosan kiderült: a véleménykülönbségek és az eltérő tevékenységi körök, tapasztalatok ellenére a többségük abban egyetért, hogy az elektronikus fizetések mellett két nyomós érv is szól. A kényelem és a biztonság

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az OTP bank friss felmérése alapján a hazai vállalkozások jelentős többsége, 73 százaléka készpénzes és elektronikus fizetési módot is kínál a vevőinek. Mindössze 3 százalék azoknak az aránya, akiknél csak készpénzzel fizethetnek a vásárlóik, míg 23 százalék nem tud készpénzt elfogadni. A kkv-szektor szereplői is egyre nyitottabbak tehát az elektronikus fizetési módok felé, amely a válaszadók háromnegyede szerint azért kényelmesebb, mert nem kell a készpénzzel foglalkozni, ezen belül váltópénzt kezelni, a visszajáróval bajlódni, 100-ból 70-en pedig a biztonságot tartják a legfontosabb előnyének.

Inkább így
Inkább így
Fotó: Depositphotos

Ezeket a pénzügyek átláthatósága, a több vásárló kiszolgálásának lehetősége és a gyorsaság követi az érvek rangsorában. Érdekesen alakult a biztonság megítélése: a valamilyen elektronikus fizetést bevezető cégvezetők csaknem fele a korábbinál nagyobb biztonságban érzi az üzletét a készpénz visszaszorulásával, a kizárólag erre a megoldásra áttérőknél viszont ez az arány már felugrott 60 százalékra.

A készpénzhasználat mellett érvelők több mint fele az olcsóság mellett szintén a biztonságot emelte ki az előnyök közül, az utóbbi esetben arra hivatkozva, hogy szerintük így kevésbé lehet visszaélni a banki adatokkal. 

A rangsorban a megoldás gyorsasága, az átláthatóság és az elektronikus fizetések megbízhatatlansága már hátrébb szorult. A készpénzhasználat alacsonyabb költsége jellemzően a mikrovállalkozásoknál és a kereskedelemben működő cégeknél szerepel vezető helyen az érvek között. A kutatásból azonban az is kiderült: a csak készpénzes fizetést biztosítók egyharmadával előfordult már, hogy valaki azért nem tudott tőlük vásárolni, mert nem volt nála elég készpénz.

Véleményvezér

Meddig élnek a magyarok?

Meddig élnek a magyarok?  

A várható élettartamot tekintve Szlovénia lekörözte Ausztriát.
Bajban a NER cégek a tőzsdén

Bajban a NER cégek a tőzsdén 

Egyszerre több NER cég került gyengülő pozícióba.
Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta

Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta 

Argentína teljesen más modellt választ, mint Magyarország.
Magyarország jobban teljesít, ja mégsem

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem 

Valami újat kellene végre kitalálniuk a magyar országvezetőknek.
Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott 

Bérharc az egészségügyben.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo