szerző:
Tetszett a cikk?

Megérkezett Magyarországra a Kínában készülő tisztán elektromos Cupra Tavascan, amit hamarosan a győri gyártású, vegyes hajtásláncú Terramar követ majd.

A Volkswagen konszern spanyol márkájából, a Seatból hat éve kivált sportos almárka, a Cupra új exkluzív bemutatótermet nyitott Budapesten.

A város szívében, a Károly körúton megnyílt mintegy 100 négyzetméteres Cupra Garage-ban tekinthető meg Magyarországon először a gyártó vadonatúj elektromos autója, a Tavascan.

Még lepel alatt a Tavascan, a megnyitóra a spanyol központból is érkeztek vendégek
László Ferenc

A hangtalan SUV mellett egy igazi különlegességgel, az erősen limitált szériás Formentor VZ5 Century Bronze Limited egy példányával is találkozhatnak a betérők.

Az általunk is alaposan letesztelt, 390 lóerős 5 hengeres Audi motorral szerelt Formentor VZ5 különleges kiadásából mindössze 222 darabot gyártanak.

Rozgonyi Ádám, a Cupra hazai márkaigazgatója mutatta be az új szabadidő-autót
László Ferenc
Cupra Formentor VZ5 Limited Edition, a két verzióból összesen 444 példány készül
Cupra

Kínai spanyol

Tavascan egy katalán kistelepülés a francia és az andorrai határ közelében, több mint 1100 méter magasan fenn a hegyekben. A legújabb Cuprát Barcelonában fejlesztették, azonban az első igazi Cuprától, a Formentortól eltérően nem a márka hazájában, hanem a távoli Kínában, a Volkswagen helyi gyártósorain készül.

A Cupra első tisztán elektromos hajtásláncú SUV kupéjának elejét a háromszög motívumokkal ékesített okos mátrix LED-fényszórók uralják, az izmosra formált gépháztető elülső-középső részén pedig büszkén világít a jellegzetes márkaembléma.

Cupra Tavascan
László Ferenc

A hatféle fényezéssel készülő újdonság kilincsei LED-világítást kaptak és nyitáskor a talajra vetül a Cupra logó.

Az oldalnézetet a hátrafelé dinamikusan lejtő tetővonal, a süllyesztett kilincsek, illetve a 21 colos hatalmas kerekek uralják. A kovácsolt könnyűfém-felnikre 255 milliméter széles sportgumikat szerelnek, így tapadáshiánytól nem igazán kell tartani.

Cupra Tavascan
László Ferenc

A világító logóval és diffúzorral megspékelt formás hátsó rész magasra nyíló ajtaja mögött 540 literes csomagtér található, ami jelentősen nagyobb a belsőégésű motoros, illetve plugin hibrid verziókban készülő Formentor 420 literes puttonyánál.

A Tavascan 20 centiméterrel hosszabb és 9 centiméterrel magasabb a Formentornál, méretét és kialakítását illetően a konszernen belül a VW ID.5, a Skoda Enyaq Coupé és az Audi Q4 Sportback e-tron áll a legközelebb hozzá.

Cupra Tavascan
László Ferenc

A 4,64 méter hosszú, 1,86 méter széles, 1,6 méter magas és 2,77 méteres tengelytávolságú újdonság körülbelül a Peugeot 408 és a BMW X4 ligájában focizik.

A többek közt 7 üléses változatban is készült és a kínálatból nemrégiben kikopott Seat Tarraco 9 centiméterrel hosszabb és 6 centiméterrel magasabb a Tavascannál, tengelytávja viszont csak 2 centiméterrel nagyobb.

Cupra Tavascan
László Ferenc

Milyen a belseje?

A kis digitális panellel kombinált hatalmas érintőképernyő koncepciója a közelmúltban debütált “elektromos Passat”-ból, az ID.7-ből lehet ismerős, de persze nagyon más a konzervatív német és a futurisztikusabb spanyol modell hangulata.

A kormány mögött egy mindössze 5,3 colos műszeregység található, az infotainment kijelző viszont 15 colos képátlójú, ami új rekord a Cupránál.

Cupra Tavascan
László Ferenc

Végre háttérvilágítást kapott a klíma és a hangerő állításához használatos érintősáv, a felhasználói felületet widgetek révén lehet személyre szabni, és természetesen fullos Android Auto, valamint Apple CarPlay támogatást kapunk.

A kiterjesztett valóság funkcióval megspékelt HUD a szélvédőre vetít, a 12 hangszórós hi-fi-t most először a Sennheiser szakemberei finomhangolták. Autópályán immár automata sávváltásra is képes a kocsi, mely parkolás közben akár az okostelefonunkról is távvezérelhető.

Alapáron jár a sportülés és a várhatóan komolyabb kagylóülés is elérhető lesz a kínálatban.

Cupra Tavascan
László Ferenc

Nem gyenge

A Volkswagen már jól ismert MEB platformjára épülő Tavascan alapmodelljében egy 286 lóerős teljesítményű és 545 Nm nyomatékú villanymotor hajtja a hátsó kerekeket. Ez a 3 másodperces 0-50-es, illetve 6,8 másodperces 0-100-as sprintre képes Endurance modell 547 kilométeres hatótávú.

A VZ típusjelzésű összkerekes verzióban ezenkívül egy 109 lóerős és 134 Nm-es produkcióra képes első villanymotor is található. A végeredmény 340 lóerő, ami 2,4 másodperces 0-50 km/h, illetve 5,6 másodperces 0-100-as szintidőt tesz lehetővé.

Cupra Tavascan
László Ferenc

A nettó 77 kWh kapacitású vízhűtéses lítium-ion akkumulátor 517 kilométeres hatótávot tesz lehetővé az erősebb modell esetében, a hőszivattyú sajnos feláras extra.

Ideális esetben 7 perc alatt akár 100 kilométeres hatótávot is “tankolhatunk”, egy 10-ről 80 százalékra történő feltöltés pedig körülbelül 30 percig tart, már amennyiben persze találunk egy legalább 135 kW-ra képes DC-töltőt.

Cupra Tavascan
László Ferenc

A menetirányváltót D-ből B módba kapcsolva igen komoly motorfékkel szolgáló egypedálos vezetési élményben lehet részünk, a rekuperáció erőssége a kormány mögötti kis fülekkel négy fokozatban akár manuálisan is állítható.

Üzemmódból a következők állnak rendelkezésre: Range, Comfort, Performance, Cupra, Individual és Traction, melyek közül az utolsó csak az összkerekes verzióban érhető el.

Cupra Tavascan
László Ferenc

Mennyibe kerül?

A gyártó azt ígéri, hogy remek élmény lesz a Tavascan vezetése, ami többek közt az ideálishoz közeli 49:51-es tömegeloszlásnak, az alacsony tömegközéppontnak, az adaptív sportfutóműnek és a progresszív kormányzásnak köszönhető.

Az első vezetési lehetőséget követően ezzel kapcsolatos tapasztalatainkról is be tudunk majd számolni.

Cupra Tavascan
Cupra
Cupra Tavascan
Cupra

Az árakat egyelőre nem fedték fel. A konszernen belüli egyik legfőbb rivális, a szintén 340 lovas VW ID.5 GTX 25,3 millió forinton nyit, az ugyanekkora teljesítményű Skoda Enyaq Coupé RS pedig minimum 28,7 millió forint kifizetését követően vezethető haza.

Az ugyancsak 340 lóerős Audi Q4 Sportback e-tron hazai alapára 26,3 millió forint.

VW ID.5 GTX
VW

Mi jön még?

Az Audi győri üzemében szeptemberben kezdődik meg a világon egyedül itt készülő Cupra Terramar gyártása, mely 4,58 méter hosszú és 540 literes csomagterű hagyományos vonalvezetésű SUV előreláthatólag lágyhibrid benzines, plugin hibrid benzines és dízel hajtásokkal lesz kapható.

Cupra Terramar, a szintén vadonatúj VW Tiguan testvérmodellje
Cupra

2025-ben debütál a Cupra vadonatúj kompakt elektromos crossovere, a korábban Urban Rebel néven emlegetett Raval.

Ez a 4,03 méteres elsőkerék-hajtású újdonság 226 lóerősnek és 440 kilométeres hatótávolságúnak ígérkezik, és a Seat éppen bővítésen áteső spanyol gyárában, Martorellben fog készülni, ahol egyébként a VW több márkájához is gyártanak majd alkatrészeket.

Cupra Raval
Cupra