szerző:
Gál Luca - Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az „olcsóbb” önköltséges egyetemi képzések is 200-300 ezer forintba kerülnek, azonban ennek akár a négyszeresét is elkérhetik más szakokon. Mélyen a zsebükbe kell nyúlni azoknak, aki művészeti vagy angol nyelvű gazdasági képzést szeretne végezni, és nem állami ösztöndíjas.

120 990 - ennyien jelentkeztek az idei felsőoktatási felvételi során valamelyik egyetem szeptemberben induló képzésére. Az Oktatási Hivatal márciusban publikált adatai szerint a jelentkezők 67 százaléka alapképzésre, 20 százaléka mesterképzésre, 10 százaléka osztatlan szakokra, 3 százaléka pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett.

Bár az OH honlapján elérhető közleményből az nem derült ki, hogy a közel 121 ezer jelentkezőből hányan jelentkeztek önköltséges képzésre is, korábban már írtunk róla, hogy 2020 óta nem volt olyan magas a költségtérítéses képzésekre felvettek száma, mint tavaly, vagyis 2023-ban.

Ekkor 126 449 jelentkezőből 94 785-en nyertek felvételt valamelyik fővárosi vagy vidéki egyetemre. Közülük 74 ezren állami ösztöndíjas, 20 301-en viszont költségtérítéses képzésre. Ez tehát azt jelenti, hogy minden ötödik 2023-ban felvett egyetemistának tandíjat kell fizetni a képzéséért.

Ez az összeg a magyar nyelvű, nappali tagozatos képzések esetében általában félévente 200-300 ezer forint között mozog, ami egy hat féléves képzés végére - csúszás nélkül - nagyjából 1,8 millió forintos költséget jelent. Bizonyos szakok árai azonban ennél sokkal magasabbak, elérhetik a félévente közel 1,5 millió forintos összeget is.

Mutatjuk, mik idén a legdrágább egyetemi alap- és osztatlan képzések:

Állatorvosi képzés

Állatorvosnak mindössze egyetlen intézményben tanulhatnak a hallgatók az országban, amely egyben a legdrágább egyetemi képzés is. Azoknak, akik nem kerülnek be államilag finanszírozott formára, félévente 1 450 000 forintba kerül az oktatás. A képzés nem mellesleg 11 félévig tart, így összesen 15 950 000 forintért végezhetik el az állatorvosi képzést a magyar egyetemisták, ha az egyetemi éveik alatt nem részesülnek semmilyen ösztöndíjban vagy egyéb tandíj-támogatásban.

Általános orvosi képzés

A második legdrágább képzés nem sokkal marad el az állatorvositól. Az általános orvosin tanulóknak félévente 1 350 000 forintot kell fizetniük, ami az előbb említett képzéssel ellentétben 12 félévből áll. Így az általános orvostanhallgatóknak összességében többet is kell fizetnie, mint az állatorvosi képzésre járóknak, ugyanis a 12 félév teljes összege 16 200 000 forint.

Fogorvosi képzés

Az általános orvosi képzésnek meg kell osztania második helyét a fogorvosi képzéssel, ahol a tandíj szintén 1 350 000 forint. Itt azonban „csak” 10 félévig tanulnak a hallgatók, így a képzés összköltsége az orvosi szakok között itt a legalacsonyabb.

Gazdasági képzések

Bizonyos egyetemeken majdnem eléri az egymillió forintot az angol nyelvű gazdasági képzések féléves költsége.

Bár ezek már tavaly is 900 ezer forintba kerültek a Budapesti Corvinus Egyetemen, idén megemelték az árakat. A 7 féléves angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment, valamint a 8 féléves nemzetközi gazdálkodás képzésen a hallgatóknak félévente 990 000 forintot kell fizetnie.

Ennél nem sokkal kerül kevesebbe a tandíj az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán, ahol szintén ezekért a képzésekért 950 000 ezer forintot kérnek el félévente. Azonban érdemes megjegyezni, hogy azok a hallgatók, akik sikeresn elvégezik ezt a képzést, a magyar diploma mellé automatikusan megkapják a brit University of Buckingham diplomáját is. Így egy képzés áráért kettősdiplomát szerezhetnek.

Színművész képzés

Azok, akik nem kerülnek be a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész képzésének államilag támogatott formájára, sajnos nehéz helyzetbe kerülnek. Ugyanis az egyetem, ahogyan 2023-ban sem, úgy idén sem indít önköltséges színművész képzést. Fizetős formára egyedül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen van lehetőség. Az egyetem kaposvári campusán 10 féléves a színművész képzés, aminek a féléves tandíja 950 000 forint.

Ezzel megegyező hosszúságú a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező képzése, ami szintén 950 ezer forintba kerül félévente.

Cirkuszművész képzés

Az országban egyedüliként csak a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskolán van lehetőség cirkuszművészetet tanulni. A 6 féléves képzésnek szintén borsos ára van: félévenként 900 000 forintba kerül. Ugyanilyen áron elérhető a főiskola táncművész (kortárstánc) önköltséges képzése is.

Képző- és zeneművészeti képzések

Drága mulatság grafikát, festést vagy animációt tanulni az egyetemeken, ha azt önköltséges formában teszik a hallgatók. A tandíjak árai ugyanis 700 és 900 ezer forint között mozognak, de van, ahol ezt is meghaladja egy félév ára. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen grafikusművész, festőművész és szobrászművész képzései mind 950 000 forintba kerülnek félévente. Az 5 éves, vagyis 10 féléves képzések végösszege így 9 500 000 forint.

Azok a hallgatók, akik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen fotográfiát, tervezőgrafikát vagy animációt tanulnak önköltséges képzésen, ezt félévente 800 ezer forintos áron tehetitek meg. Itt viszont a képzések hossza összesen 6 félév, így „csak” 4 800 000 forintot kell kifizetniük. A Budapesti Metropolitan Egyetemen eltérőek ezeknek a képzéseknek az árai. Ott az animáció 910 000, a tervezőgrafika 800 000, a fotográfia pedig 770 000 forintba kerül félévente.

Mik a legnépszerűbb alap- és osztatlan képzések?

A legdrágább alap- és osztatlan képzések közül több is szerepel a legnépszerűbb képzések top 15-ös listájában, amit korábban már összeállítottunk az Eduline-on. Általános orvosnak például 2428-an jelentkeztek idén a felvételi listájuk első helyén, ami így a 10. legtöbb elsőhelyes jelentkezőt vonzó képzés lett. Gazdálkodási és menedzsmentre 6801-en, kereskedelem és marketingre 3581-en, nemzetközi gazdálkodásra pedig 2159-en jelentkeztek a listájuk első helyén. Igaz, a legtöbben magyar nyelvű képzésre, ami azt jelenti, hogy nem kell nyelvi pótlékot fizetniük, így jóval olcsóbb tandíjak ellenében szerezhetik majd meg a diplomájukat, ha elvégzik a képzést.

A tíz legtöbb elsőhelyes jelentkezőt vonzó alap- és osztatlan képzés listája egyébként a következőképp alakult:

  • gazdálkodási és menedzsment (6801)
  • pszichológia (4948)
  • jogász (4178)
  • ápolás és betegellátás (3641)
  • kereskedelem és marketing (3581)
  • mérnökinformatikus (3271)
  • óvodapedagógus (3531)
  • gyógypedagógus (2944)
  • gépészmérnök (2656)
  • általános orvos (2428)

Azt, hogy a képzésekre összesen hányan jelentkeztek, az Oktatási Hivatal idén nem tette közzé.