eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Áldozatokat keresenek a romok között, miután izraeli légicsapás ért egy lakóházat a Gázai övezet déli részében levő Rafah menekülttáborban 2024. április 19-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Rafah ellen készül Izrael

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál fekvő Rafah város megtámadására - derül ki izraeli kormányzati tisztviselők szerdai nyilatkozatából.

A közlések szerint a következő két hétben összeül a hadikabinet, és várhatóan engedélyezi a palesztin civilek előreláthatóan egy hónapig tartó evakuálását Rafahból Hán-Júniszba, ahol Izrael sátrakkal, élelmiszerrel és egészségügyi létesítményekkel készül elhelyezésükre.

Miután hetekig tárgyaltak az Egyesült Államokkal a korábban a Gázai övezet északi részéből Rafahba evakuált több mint egymillió palesztin civil biztonságáról, az izraeli védelmi minisztérium negyvenezer, egyenként tíz-tizenkét ember elhelyezésére alkalmas sátrat vásárolt a Rafahból kitelepíteni szándékozott palesztinok számára - közölték. Az interneten is terjesztett videón négyzet alakú fehér sátrak sorakoznak Rafahtól öt kilométerre északra, Hán-Júnisz városnál.

Az izraeli hadsereg két tartalékos dandárt mozgósított és telepített Gázába, amelyek az övezet közepén kialakított folyosót és az Egyesült Államok humanitárius segélyek fogadására kialakított kikötőjét biztosítják, és megjelenésükkel felszabadították az eddig ott tartózkodó katonákat rafahi feladatok számára.

Az övezet közepén kialakított, izraeli ellenőrzés alatt álló folyosó rajtaütéseket tesz lehetővé a hadsereg számára az északi és középső részen, és segítségével Izrael ellenőrizheti a délre evakuált palesztinok visszatérését északra.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök számos alkalommal hangoztatta, hogy szerinte Izrael csak akkor képes megnyerni a Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadása nyomán kiéleződött gázai konfliktust, ha elfoglalják Rafahot, leverik a Hamász ottani négy zászlóalját, és kiszabadítják az ott őrzött, október 7-én az övezetbe hurcolt izraeli túszokat. Izrael szerint Rafahban tartózkodik a Hamász számos vezetője és katonái, valamint a százhuszonkilenc izraeli túsz. További két Hamász-zászlóalj működik még az övezet középső részén fekvő menekülttáborokban is.

A hadsereg eddig a Hamász tizennyolc zászlóalját számolta fel szerte az övezetben.

Az Egyesült Államok már többször figyelmeztette az izraeli vezetőket arra, hogy Rafah megtámadása az oda menekült civilek miatt tovább fokozhatja az eleve súlyos humanitárius válságot a palesztinok körében.

Egyiptom is óva intette Izraelt attól, hogy benyomuljon ebbe a városba. Ez a lépés "emberek tömeges lemészárlásához, veszteségekhez, valamint jelentős pusztításhoz vezetne" - hangsúlyozták egyiptomi biztonsági illetékesek.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×