szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Internet Watch Foundation (IWF) szerint soha nem volt még olyan aggasztó a helyzet a gyerekek szexuális kizsákmányolásával kapcsolatban, mint 2023-ban.

Aggasztó tendenciára hívja fel a figyelmet az Internet Watch Foundation (IWF). A gyermekbántalmazási ügyekkel foglalkozó jótékonysági szervezet szerint a sötét weben már terjed egy kézikönyv, amit a pedofilok számára készítettek ismeretlenek, hogy a mesterséges intelligencia segítségével készítsenek meztelen képeket a gyerekekről – írta meg a The Guardian.

Az IWF szerint a kézikönyv azzal kapcsolatban is ad tanácsot a bűnözőknek, hogy milyen utasításokat írjanak be a megfelelő szoftverbe, hogy egy gyermektől megszerzett képről eltüntessék a gyerek ruházatát. A manipulált képeket ezután felhasználják ellenük, zsarolva őket, hogy valódi meztelen képet küldjenek el nekik.

„Ez az első bizonyíték arra, hogy az elkövetők egymásnak adnak tanácsot, és egymást ösztönzik arra, hogy mesterséges intelligenciát használjanak erre” – közölte a szervezet.

Letartóztattak két floridai diákot, mert 12-13 éves lányokról csináltak meztelen képet mesterséges intelligenciával

Először emeltek vádat az Egyesült Államokban olyan ügyben, melyben a mesterséges intelligenciával készített aktképek miatt indult eljárás.

Az IWF 2023-ban figyelt fel arra, hogy megszaporodtak a zsarolásos esetek, ahol az elkövetők vagy meztelen képeket kértek a gyerekektől, vagy pénzt követeltek tőlük, mondván, ellenkező esetben közzéteszik a képeket az interneten. A szervezet szerint a mesterséges intelligencia által generált képek „elképesztően valósághűek”.

A kézikönyv majdnem 200 oldalas, melynek készítője azzal „büszkélkedik”, hogy 13 éves lányokat zsarolt meg, hogy meztelen képeket küldjenek neki. Az IWF a dokumentumot átadta az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségének.

Ellopták a spanyol kislányok fotóját a közösségi oldalakról, meztelenül ábrázolva mutogatták őket az interneten

Gyermekpornográfia miatt felelhetnek azok a 12-14 éves fiúk, akik a nyáron több lány fotójából is meztelen képet készítettek a mesterséges intelligencia segítségével. Egyiküket állítólag megpróbálták megzsarolni.

Az IWF szerint egyébként 2023 az eddigi legszélsőségesebb év volt. A szervezet tavaly több mint 275 000 olyan weboldalt talált, amelyek gyermekek szexuális zaklatását tartalmazzák. Ez a szervezet által feljegyzett eddigi legmagasabb szám, amely között rekordmennyiségű az „A kategóriás” tartalmat közlő oldal. Ez a legsúlyosabb képeket jelentheti, amelyeken például nemi erőszak és szadizmus látható. Ilyen oldalból 62 ezer volt elérhető, szemben a 2022-es 51 ezerrel.

Az IWF 2401 saját készítésű anyagot is talált, ahol az áldozatokat vagy manipulálják, vagy fenyegetik, hogy saját magukról rögzítsenek ilyen tartalmakat.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.