szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Versenykorlátozó magatartást azonosított az Integritás Hatóság egy korábbi napelemes pályázaton.

Összejátszott egymással több, napelemekkel foglalkozó cég a tanyákra kiírt napelemes pályázatokon, amivel korlátozta a versenyt – állapította meg az Integritás Hatóság (IH), amely a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult a visszaélések miatt.

A hatóság bejelentés alapján végzett vizsgálatot a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1.4-17 azonosító számú, Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései című felhívás nyomán beérkező pályázatok ügyében.

A bejelentés alapján a projektekben nyertes ajánlattevő a valós piaci árverseny kizárása érdekében két másik ajánlattevő vállalkozással összejátszva elérte, hogy mindig a saját árajánlata legyen a legkedvezőbb, győztes ajánlat a napelemes rendszerek telepítését célzó pályázatok során.

A hatóság szerint

ugyanarról a céges e-mail-címről érkeztek mind a nyertes, mind a vesztes társaságok árajánlatai, és összesen 22 esetben adtak be ilyen összehangolt ajánlatot,

emellett két támogatott projekt esetében „fennáll a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás kockázata az ajánlatadók tekintetében”, ezért az IH bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatal felé. 

A hatóság szerint a versenykorlátozó magatartás az európai uniós támogatásokkal való visszaélés kialakulását eredményezhette.

Az IH szerint a vállalkozások között nincs direkt (itt vélhetően tulajdonosi átfedésre gondoltak) kapcsolat, ám bizonyos cégek telephelye egymással szomszédos területen található.

Frissítés: Cikkünk eredeti változatában, az Integritás Hatóság közleménye alapján, helytelenül állítottuk, hogy a visszaélésekben érintett volt a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökségének több tagja. A hatóság később törölte a szövetségről szóló részt, ennek megfelelően mi is javítottuk az írást. Az érintettektől elnézést kérünk.

Borítóképünk illusztráció!