szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

20 energetikai és közműszolgáltatót céloztak meg az orosz GRU-hoz köthető hackerek Ukrajna több régiójában is.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

A rakétatámadások mellett a kibertérben is igyekeznek károkat okozni az orosz hackerek az ukrajnai infrastruktúrában. Az ukrán számítógépes elhárító csoport, a CERT-UA jelentése szerint a Sandworm nevű orosz hackercsoport csaknem 20, a kritikus infrastruktúrához tartozó létesítményben próbált zavart okozni.

A Bleeping Computer megjegyzi: a hackercsoport több más néven is ismert (Voodoo Bear, APT44), és úgy tartják, hogy kapcsolatban állnak az orosz Felderítő Főcsoportfőnökséggel (GRU).

20 év börtönt kaphat Oroszországban az a két hacker, akik az ukránok oldalán szálltak be a háborúba

Ukrán erőket segítettek kibertámadásokban, az FSZB azonban őrizetbe vett két orosz hackert, akik most súlyos vádakkal néznek szembe.

A CERT-UA jelentéséből kiderül: idén márciusban az orosz hackerek fókuszában az energetikai-, víz- és fűtésszolgáltatók rendszerei voltak, Ukrajna 10 régióját érintették az ilyen támadások.

Néhány rendszerbe a jelek szerint be is tudtak hatolni a támadók, ami a CERT-UA szerint arra is visszavezethető, hogy rossz a célpontok kiberbiztonsági gyakorlata: például sebezhető szoftvereket használnak.

Az éjszaka harcosai nem gyilkolnak – Földes András filmje az ukrán frontról

Van egy hősies ukrán katonai alakulat, amely csak éjszaka megy bevetésre, és életet ment ott, ahol mindenki más pusztít. Földes András beköltözött egy csapat katonai orvos bunkerébe, és velük járta a harcteret, hogy olyan oldalról mutassa meg a háborút, ahonnan ritkán látni. Egy hét éjszakai bevetés folyamatos ágyútűzben, Avgyijivka város ostrománál.

Arról nem szól a jelentés, hogy a támadások okoztak-e fennakadást a közművek működésében. Az ukrán ügynökség szerint a támadások célja az lehetett, hogy növeljék a rakétatámadások hatását a megcélzott infrastrukturális létesítményeken.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.