szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Coca-Cola által kiadott Coke SoundZ egy olyan alkalmazás (és hangszer), amellyel az bárki zenét készíthet az üdítő hangjaiból. Ebben a mesterséges intelligencia is segít, ezt elárulták, de azt nem, hogy pontosan mi történik a háttérben.

Ismét a mesterséges intelligenciához (MI) nyúlt a Coca-Cola. A cég korábban már készíttetett egy üdítőt, az Y3000-et az algoritmusok segítségével, ezúttal azonban nem ízvilágot komponál az MI, hanem zenét.

Az újdonság egy app, amely mesterséges intelligenciára és az idegkutatás terén elért tudományos eredményekre támaszkodva szimulálja, hogy milyen élmény elfogyasztani a cég egy adott termékét. A Coke SoundZ alkalmazás segítségével a felhasználók elkészíthetik a saját zenéjüket az üveg kinyitásának és az üdítő elfogyasztásának hangjai alapján. A vállalat szerint az alkalmazáson keresztül közvetített hangok „valószínűleg kellemes érzéseket váltanak ki az agyunkban”.

Az alkalmazás felhasználói felületén öt gombot találni, amelyek az üdítőhöz kapcsolódó hangokat tartalmazzák, valamint van egy AI generate feliratú gomb is, azzal indítható a zenegenerálás – írja a The Drum. A vállalat nem árult el túl sokat arról, hogy a folyamatban az MI pontosan milyen szerepet játszik.

A cég azt sem részletezte, hogy pontosan mit ért azalatt, hogy az idegtudományok terén elért eredményeket is felhasználta, csupán annyit közölt, hogy a vállalatot Katherine Lewis is segítette a fejlesztés során. Ő a kognitív tevékenységek kutatója az Oxfordi Egyetem, emellett pedig tudománykommunikátor.

Lewis szerint a termék fogyasztásához köthető hangok – a szisszenés, a kortyolás és a többi – mind a várakozás érzését váltja ki az agyban, ami dopamint szabadít fel. A kutató azt állítja, ezt az elméletet építették be a mesterséges intelligenciába, hogy felemelő és élvezetes hangokat produkáljon az alkalmazás.

A cég az app fizikai verzióját is kiadta egy palack formájában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.