Tetszett a cikk?

Az országgyűlés csak a jövő héten szavaz, de a kormány máris létrehozta a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központot.

A kedd este megjelent kormányhatározat szerint „a kulturális intézményrendszer fejlesztése, valamint a kulturális feladatellátás kiemelkedő színvonalon történő teljesítése érdekében” egyetért azzal, hogy a  Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven működjön tovább, beolvasztva az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Természettudományi Múzeumot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat.

Ezek a Központ tagintézményeként, e minőségüket feltüntetve, elnevezésüket megőrizve működnek tovább. Az ennek megfelelő jogszabály-módosításokat, szervezeti és munkáltatói intézkedéseket, valamint költségvetési előirányzat-átcsoportosításokat Csák János miniszternek kell az intézmények vezetőivel együtt előkészítenie.

Határidő: azonnal.”

Az eljárás meglepő, ugyanis az átalakításról nemrég törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, ennek az általános vitája az országgyűlésben lezajlott, de még nem szavaztak róla.

A törvényalkotási bizottság csütörtöki napirendjén szerepel, a szavazás a jövő héten várható. A kormányhatározat ezt előzte meg.