szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiperelte az Átlátszó az Ormosszén Zrt. vételárát tartalmazó szerződést.

Az állam 3,958 milliárd forintért vásárolta meg az Ormosszén Zrt.-t, amelynek többségi tulajdonosa Leisztinger Tamás volt – derül ki az Átlátszó cikkéből. Mivel a 2022 végi üzletről szóló adásvételi szerződést és a vételárat titkolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a lap kiperelte a közérdekű adatokat.

Az Ormosszén Zrt. felelős a borsodi szénmedence barnakőszén-vagyonának kitermeléséért, ez üzemelteti a Vadna külterületén található, Natura 2000 területen működő szén- és kavicsbányát, amelynek közelében lakóházak is vannak, az azokban élők pedig porra, zajra és az ingatlanjaik elértéktelenedésére panaszkodtak nekik.

A vállalat azt követően került állami tulajdonba, hogy a kormány „az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók” okozta energiaválság miatt energia-vészhelyzeti csomagot jelentett be, amelynek része volt a szénbányászat és a lignitkitermelés fokozása is, amely mellett barnakőszénprogram is indult.

Korábban az Ormosszén Zrt.-nek Leisztinger Tamás volt a többségi tulajdonosa az A2 IT ARAGO Zrt.-n keresztül. A lap emlékeztetett, hogy Leisztinger az ország egyik leggazdagabb embere, akit korábban a szocialistákhoz közeli vállalkozónak könyveltek el, az elmúlt tizennégy évben azonban több cége került Fidesz-közeli emberekhez. A Hunguest hotellánc, amely korábban az ő érdekeltségébe költözött, például Mészáros Lőrincnél kötött ki.

Az Ormosszén Zrt.-vel egy időben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága alá utalt egy másik vállalatot, a Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft.-t is, amelyben szintén Leisztinger volt a meghatározó tulajdonos. Az Átlátszónak megküldött szerződésben szerepel egy „Társaság2” nevű cég is, amelynek a vételárát kitakarták. A lap ezért újabb közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy kiderüljön: a meg nem nevezett vállalkozás a kft.-t takarja-e, illetve, hogy mennyit fizetett érte az állam.