eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
View of the planet Jupiter. Voyager probe in exploration around the planet. Solar system. 3d rendering. Element of this image is furnished by Nasahttps://nasa3d.arc.nasa.gov/detail/jup0vss1
Nyitókép: Getty Images/Naeblys

Felébredt a Voyager űrszonda, újra értelmes jeleket küld

A Voyager 1 jó ideig csak értelmezhetetlen halandzsát üzent vissza, bármilyen utasítást kapott is a Földről. Mostanra viszont "magához tért", és hamarosan ismét küldi az adatokat.

A NASA Voyager 1 űrszondája hónapokon át érthetetlen, hibás üzeneteket sugárzott, és talán az a gondolat sem volt túlzás, hogy a Földtől legtávolabb jutott ember alkotta objektum menthetetlenül tönkrement - írja a Science Alert híre nyomán a Rakéta.hu, felidézve a közelmúlt eseményeit.

A várva várt "feltámadást" hétfőn jelentette be a NASA, és így lezárult a 2023. november 14-én kezdődő időszak, amíg a Voyager 1 a Földről kapott utasításokra csak értelmetlen üzeneteket tudott visszaküldeni.

A problémát a Jet Propulsion Laboratory mérnökei egy hibás chipre vezették vissza még márciusban,

amit követően sikerült egy olyan szoftveres megoldást alkalmazniuk, amely alkalmazkodott az űrszonda 46 éves számítógépes rendszerének korlátozott memóriájához, és helyreállította a szerkezet belső működésével kapcsolatos kommunikációt - írja a lap.

Az amerikai űrkutatási intézet szerint a következő cél az űrszonda felkészítése a tudományos adatok újbóli küldésére.

Hozzáteszik, bár a Voyager űrszondák (1 és 2) energiatartalékai várhatóan 2025 után lemerülnek, passzívan mégis továbbviszik az emberi civilizáció nyomát a világűrbe egyrészt a szerkezetükkel, másrészt a rajtuk elhelyezett adatlemezekkel, amelyeken információk, beszéd, képek és zene is helyet kapott.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×