szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az angol középszintű érettségi íráskészség részében két (egy rövid és egy hosszú) fogalmazást kell írnotok 60 perc alatt. Most megmutatjuk, hogy mire kell odafigyelnetek azért, hogy jól sikerüljön a hosszú esszétek és megkapjátok a maximum pontot.

Korábban már megmutattuk, hogy mire figyeljetek a rövid fogalmazásnál az angol érettségin, most pedig azt gyűjtöttük össze, hogy miket kell tudnotok a hosszú esszé kapcsán.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről

Az angol középszintű érettségi IV. részének második feladatában egy átlagosan 100-150 szavas fogalmazást kell írnotok, amelyre maximum 22 pontot kaphattok. Az értékelésben öt fő szempontot vesznek figyelembe:

A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése

Ebben a részben azt értékelik, hogy megfelelően dolgoztátok-e ki a témát, kitértetek-e minden szempontra, ami a feladat leírásában szerepelt. Illetve a szöveg hossza megfelel-e a megadott szószámnak.

Ha valamennyi irányító szempontnak megfeleltetek, akkor maximum 6 pontot kaphattok erre a részre. Amennyiben a szöveg terjedelme meghaladja a 180 szót, 1 pont levonást kaptok. Azonban, ha a szöveg 50 szónál rövidebb, akkor a teljes feladatért 0 pont jár.

Hangnem, az olvasóban keltett benyomás

Ennél azt értékelik, hogy a szöveg hangneme és stílusa mennyire felel meg a feladatnak; hogy az olvasóban a megadott szándéknak megfelelő benyomást tudjátok-e kelteni. Például hivatalos levél esetében tisztelettudó- e a hangnem, illetve érezhető-e a stílusból, ha egy baráti levelet fogalmaztok meg. Erre a részre maximum 2 pontot kaphattok.

Szövegalkotás

Itt azt értékelik, hogy mennyire logikus a szöveg felépítése, a bekezdések mennyire illeszkednek egymáshoz. Figyeljetek oda a megfelelő tagolásra: legyen a fogalmazásnak bevezetése és befejezése is. Amennyiben megfeleltek a kritériumoknak, összesen 4 pontot szerezhettek.

Szókincs, kifejezésmód

Fontos, hogy az általatok használ szókincs megfeleljen a témának, a szituációnak és a közlési szándéknak. A szóhasználatnak a középszintek megfelelő változatosságot kell mutatnia. Itt is próbáljátok meg kerülni a szóismétlést. Ha sikerül teljesíteni a feltételeket, akkor 4 pontot kaphattok érte.

Nyelvhelyesség, helyesírás

Ezen a szemponton belül azt értékelik, hogy az általatok megírt szöveg megfelel-e a mondattan, az alaktan és a helyesírás normáinak. Az esetleges nyelvi hibák mennyiben akadályozzák a szöveg első olvasatra való megértését.

Ez a rész 5 pontot ér, ha maximum 6-8 nyelvi hibát tartalmaz. Viszont vannak olyan hibák, amelyeknek többszöri előfordulása miatt nem lehet maximális pontszámot kapni:

  • az ezen a szinten elvárható igeidők alakjában vagy használatában elkövetett hibák
  • a létige elhagyása azokban a mondatokban, amelyek magyarul igétlen mondatok
  • a kérdő és tagadó mondatokban elkövetett hibák (szórend, kettős tagadás stb.)
  • a mondaton belüli egyeztetés hibái (szám, személy)
Az előző évek érettségi feladatsorait itt tudjátok megtekinteni. Az élő idegen nyelv részletes érettségi vizsgakövetelményeit pedig itt találjátok.