Új poloskafaj jelent meg Magyarországon: jön az újabb invázió?

Új poloskafaj jelent meg Magyarországon: jön az újabb invázió?

agrarszektor.hu
Magyarországon számos poloskafaj őshonos, ám valójában két invazív típusuk okozza a városlakók által is rendre megtapasztalt kellemetlenségeket. A vándor- és az ázsiai márványospoloskáról van szó. Előbbi Kelet-Afrikában, illetve Dél-Európában őshonos, a 2000-es évek elején jelent meg nálunk - ebben minden bizonnyal az éghajlatváltozás is szerepet játszott. Utóbbi pedig vélhetően nemzetközi kereskedelmi szállítmányokkal, „potyautasként” érkezett Európába. Hatékony természetes ellenségeik hazánkban egyelőre nem ismertek, így gyakorlatilag akadálytalanul szaporodhatnak és terjeszkedhetnek. Az aszályos nyár ugyan visszavetette aktivitásukat - nem voltak kedvükre a szárazság miatt megváltozott növényi nedvek -, de tavaly újra erős szezonjuk volt. Viszont nem csak ez az egy nyugtalanító dolog történt, hiszen idén felbukkant egy újabb poloskafaj Magyarországon. A Perillus bioculatus nevű faj ugyan még szinte ismeretlen hazánkba, de már így is sok vidéki településen felbukkant.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mit lehet tudni az új fajról?

A tavalyi évben hazánkban is újra feltűnt a Perillus bioculatus nevű ragadozó címerespoloska, melyet a burgonyabogár falánk pusztítójaként kíséreltek meg többször is betelepíteni Európába és hazánkba is. Bár a kísérletek jobbára kudarccal végződtek, valószínűleg a mediterrán területeken fennmaradt néhány kisebb állomány melyből a faj most - feltehetően a klímaváltozás "áldásos" hatásainak köszönhetően - spontán észak-nyugati terjedésbe kezdett - írja a HelloVidék.

A lakosság segítségét kérik

Mivel fontos biokontroll ágens és ismeretlen ökológiai hatású inváziós faj is egyszemélyben, ezért a Hun-Ren ATK Növényvédelmi Intézetében szeretnének minél többet megtudni terjedéséről, hazai ökoszisztémákban betöltött szerepéről. Könnyen felismerhető volta révén ehhez a közösségi adatgyűjtés (citizen science) eszközét is igénybe kívánják venni, ezért várják a fajjal kapcsolatos észleléseket, megfigyeléseket a hemiptera@atk.hun-ren.hu e-mail címre. A közölt adatok közt minden esetben szerepeljen a megfigyelés pontos helye, időpontja, illetve egy fotó a megfigyelt állat(ok)ról. Külön érdekes, ha táplálkozás közben sikerül "elkapni". Továbbá szeretnének példányokat is begyűjteni az ország minden részéből a faj inváziótörnetét célzó molekuláris biológiai vizsgálatok céljából.

Itt bukkantak fel az első példányok

Az izeltlabuak.hu oldalon bárki beküldheti, ha talált valamilyen fajt és segítséget kap az azonosításban is. Ennek mentén jelenleg 8 észlelést töltöttek fel a rendszerbe, amelyen az új poloskafaj, a Perillus bioculatus látható. A fotókra kattintva további részleteket tudhatunk meg, például azt, hogy az ország melyik részén volt az észlelés, ennek mentén azt láthatjuk, hogy például Nyalkán, Deszken, Tápióságon, Békásmegyeren, Tabon, Magyarbólyon, Dunaföldváron is látták már felbukkanni az új poloskafajt, a Perillus bioculatust.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 3. 16:01