Blogzine

Minden, amit tudni érdemes a FEFCO kódról

Találkoztál már a FEFCO kóddal? Ha csomagolóanyagot kerestél, biztosan szembe jött már ez a fogalom. De mi is pontosan a FEFCO kód, és miért olyan fontos a kartondobozok világában? Lássuk a részleteket!
Mi az a FEFCO kód?
A FEFCO, vagyis a Fédération Européenne des Fabricants de Carton Ondulé, egy nemzetközi rendszert alkot, amely standardizálja a hullámkarton- és kemény kartondobozok típusait. A kódok segítségével egyszerűen azonosíthatók a különböző dobozstílusok és azok speciális jellemzői. Minden egyes szám egy adott doboztípust jelöl, ami megkönnyíti a választást, legyen szó akár szállításról, tárolásról vagy akár az eladás előtti csomagolásról.

A FEFCO kód születése és jelentősége
Az 1960-as évek végén a FEFCO és az ESBO (European Solid Board Organisation) összefogásával jött létre ez a rendszer. Azért alkották meg, hogy a korábbi bonyolult és hosszadalmas leírásokat felváltsák egy egyszerű, áttekinthető kódrendszerrel. Ezzel egy univerzális nyelvet hoztak létre, amelyet a papíripar szereplői és a vásárlók egyaránt gyorsan és könnyedén tudnak értelmezni világszerte.

Hogyan épül fel a kód?
A FEFCO kód négy karakterből áll, amely a doboz stílusát és típusát jelöli. Az első két szám a doboz alapstílusára utal, míg a következő kettő a stíluson belüli konkrét típust azonosítja. Például az 0201-es kód egy standard slotted-type dobozt jelöl a 02-es kategóriában. Ez a rendszer rendkívül hasznos, mert pontosan tudod, milyen típusú dobozt rendelsz, anélkül, hogy a fizikai mintát látnád.
A FEFCO ajánlása szerint nem csak a doboz típusára, hanem annak záródására is érdemes odafigyelni. A dobozok lezárhatók ragasztással, ragasztószalaggal vagy tűzéssel. Ez kulcsfontosságú lehet, különösen, ha érzékeny vagy értékes árut szállítasz.

Összegzés
A FEFCO kódrendszer rendkívül hasznos eszköz mindenki számára, aki a csomagolás világában mozog. Egyértelmű, áttekinthető és könnyen használható, ami megkönnyíti a kommunikációt a gyártók és a felhasználók között. Ha te is érdeklődsz a kartondobozok iránt, vagy csak szeretnéd a legjobb csomagolási megoldást választani, a FEFCO kód segítségedre lesz. Ne feledd, a Superpack oldalán könnyedén kereshetsz FEFCO kóddal, és minden dobozhoz találsz egy terítékrajzot is, ami segít a legjobb választásban. Webáruházunkban kis- és nagyméretű kartondobozok közül is válogathatsz.

*

Olvasd rendszeresen az Insiderblog.hu szakmai portálunk cikkei mellett az Insidernews.hu innovációs portálunk innovációs híreit is!

https://insidernews.hu/

Megosztás