4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A segélycsommaggal kapcsolatos kétségeket James David Vance ohiói republikánus szenátor fejtette ki, még a kongresszusi szavazás előtt.

Az ukrajnai csomagon belül a legnagyobb részt, összesen 23 milliárd dollárt a lecsökkent amerikai katonai készletek újrafeltöltésére fogják elkölteni, 11 milliárd dollár az amerikai katonai akciókat fogja finanszírozni Ukrajna térségében, illetve az amerikai-ukrán hírszerzés közötti együttműködést fogja erősíteni - írja laptársunk a Privátbankár. Ezen felül 8 milliárd dollárt az ukrán állam működésének finanszírozására használnak majd fel, amely magában foglalja az állami alkalmazottak fizetésének, valamint nyugdíjak folyósításának biztosítását is. Az Egyesült Államok 14 milliárd dollárért fog katonai felszereléseket vásárolni Ukrajna számára.

Az amerikai Kongresszusban nem értett egyet mindenki az Ukrajnának szánt segélycsomag jóváhagyásával
Az amerikai Kongresszusban nem értett egyet mindenki az Ukrajnának szánt segélycsomag jóváhagyásával
Fotó: Pixabay

Innen nézve a 61 milliárd dolláros jelentős csomag már kisebbnek látszik: a teljes ukrán csomag kevesebb mint negyedét költik közvetlen ukrajnai fegyverszállításokra - foglalja össze laptársunk a Privátbankár.

Mire lehet elegendő az új segély?

Kérdés, hogy a friss segély mire lesz elegendő a fronton? Az amerikai kétkedők álláspontját jól foglalja össze James David Vance ohiói republikánus szenátor, aki markáns véleményt jelentetett meg a The New York Times lapjain, még a segélycsomagról való szavazás előtt. A matek Ukrajna esetében nem jön ki című cikkében többek között azzal érvel, hogy „Biden elnök azt akarja, hogy a világ elhiggye, hogy az Ukrajna előtt álló legnagyobb akadály a republikánusok és a globális közösség iránti elkötelezettségünk hiánya. Ez nem így van.

Ukrajna gondja nem a Republikánus Párt, hanem a matematika. Ukrajnának több katonára van szüksége, mint amennyit ki tud állítani, bár drákói behívási szabályok léptek érvénybe. És több hadianyagra van szüksége, mint amennyit az Egyesült Államok biztosítani tud.

Erre a valóságra kell támaszkodnia minden jövőbeli ukrajnai politikának, a további kongresszusi segélyektől az elnök által meghatározott diplomáciai irányvonalig” - javasolja a republikánus szenátor.

A 155 milliméteres lőszerek hiányára vonatkozóan Vance felidézi, hogy tavaly márciusban az akkori ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov havi 250 ezer lőszer szállítását kérte. Ez évi 3 millió lövésre elég, bár legalább évente 4 millió lenne kívánatos, és miniszter szerint a meglévő tüzérségi eszközökkel akár évi 7 millió lőszert is ki tudtak volna lőni. Ezzel szemben az idén februári amerikai tervek szerint, havi 100 ezer lövedék gyártását tervezik elérni 2025-re. Jelenleg az USA havi 30 ezer ilyen lőszert gyárt, ami több mint duplája a konfliktus előtti havi 14 ezer darabnak. Christopher Cavoli tábornok, az amerikai hadsereg Európai Parancsnokságának vezetője április elején azt mondta a képviselőház hadügyi bizottságának, hogy Oroszország jelenleg ötször több tüzérségi lövedéket lő ki, mint az ukrán erők, és az arány az elkövetkező hetekben 10-re nőhet.

„Ha ez rosszul hangzik, Ukrajna újonc-helyzete még rosszabb. Az alapadatok szerint Oroszország lakossága közel négyszer nagyobb. Ukrajnának több mint félmillió újoncra van szüksége, de a harcoló korú férfiak százezrei menekültek el az országból.”

„Washingtonban sokan úgy gondolják, hogy ukrán fiatalok százezrei indultak jókedvvel a háborúba, és szívesen bélyegeznek meg minden ezzel ellentétes gondolatot orosz propagandának. De az Atlanti-óceán mindkét partján a vezető újságok immár arról számolnak be, hogy Ukrajnában komor a helyzet.” – teszi hozzá Vance.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!