szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a feladatokat nem fogják megcsinálni helyettetek, néhány írásbeli érettségi vizsgán használhattok segédeszközöket. Összegyűjtöttük, hogy milyen szótárak és atlaszok lehetnek nálatok a vizsgákon, és milyen tantárgyakból.

Magyar nyelv és irodalom

Az érettségi vizsgák első napján magyar nyelv és irodalomból tantermenként 4 helyesírási szótárt kell biztosítani emelt- és középszinten egyaránt. Mivel a nyelvi minőség, nyelvhelyesség középszinten 8, emelt szinten pedig 15 pontot ér, ha a vizsga végén marad időtök és valaminek a helyesírásában nagyon bizonytanok vagytok, érdemes lehet felcsapni a szótárt és megnézni, hogy hogyan kell az adott kifejezést helyesen írni.

Történelem

Akár fontos évszámokat, útvonalakat és történelmi eseményeket is megtalálhattok, ha ügyesen használjátok az atlaszt a történelem érettségin. Míg azonban középszinten a teljes írásbeli alatt (tehát a vizsga I. és II. részében is), használhattok nem kronológiás történelem atlaszt, addig emelt szinten csak a II. rész megoldásához, vagyis az esszékhez vehetitek azt elő.

Középszinten az atlaszt a vizsgázóknak kell vinniük, így mindenképp figyeljetek arra, hogy ne maradjon benne semmilyen papírlap vagy könyvjelző, és ne legyen beleírva semmi. Emelten a vizsgát szervező intézmény biztosítja az atlaszokat, ahogy tantermenként (mindkét vizsgaszint esetében) 3-3 helyesírási szótárt is.

Emelt- és középszinten egyaránt kizárólag az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz használható.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről

Élő idegen nyelv

Mindegy, hogy milyen nyelvből vizsgáztok, ugyanazok a szabályok vonatkoznak az összes idegen nyelvből tett érettségi vizsgára. Ezek közép- és emelt szinten is összesen négy vizsgarészből;

  • olvasott szövegértésből,
  • nyelvhelyességből,
  • hallott szövegértésből és
  • íráskészségből állnak,

szótárt azonban csak az utóbbi vizsgarészben, vagyis az íráskészség során használhattok.

A vizsgán használt szótár lehet egy- illetve kétnyelvű is, ezt azonban mindkét szinten magatoknak kell biztosítanotok.

Érettségizzetek velünk!

Mint minden évben, az Eduline-on idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről.

A vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk téjékozódhattok elsőként.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként pedig arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2024-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.