szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Maximilan Krah az AfD EP-listavezetője is, most közvetlen kollégáját vádolják azzal, hogy Kínának szivárogtatott információkat az Európai Parlament működéséről.

Európai parlamenti választások
Várható-e politikai fordulat az Európai Parlamentben? Megerősödhet-e a szélsőjobboldal? Ki az úr a magyarországi ellenzéki térfélen? Van-e esélyük a kisebb pártoknak? Június 9-én 21 képviselőt juttathatunk be az uniós törvényhozásba újabb öt évre - a pártok és jelöltek esélyeit és az EP-választások eredményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Azzal vádolják Maximilian Krah, a német szélsőjobboldali AfD EP-képviselőjének és listavezetője közvetlen munkatársát, hogy Kínának kémkedett – írja a Politico. A német ügyészség által „Jian G.”-ként hivatkozott német állampolgár 2019 óta dolgozott Krah mellett az Európai Parlamentben.

Jian G. a kínai titkosszolgálat alkalmazottja – áll a szövetségi ügyészség közleményében. A férfit Drezdában elfogták, lakásában pedig házkutatást tartottak. A vádak szerint 2024 januárjában több alkalommal szolgáltatott információt az EP-ben folyó tárgyalásokról és döntésekről kínai titkosszolgálati kapcsolatának. Emellett azzal is vádolják, hogy Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett.

Hétfőn három további német állampolgárt is őrizetbe vettek kémkedés vádjával, ők szintén Kínának kémkedhettek. Az egyikük, Thomas R. a kínai állambiztonság alkalmazottja lehetett a vádak szerint, Herwig F. és Ina F. pedig közös cégükkel egy német egyetemmel álltak kapcsolatban, és egy haditengerészeti felhasználású motoralkatrészekkel kapcsolatos kutatást készítettek elő egy kínai partner számára.

A berlini kínai nagykövetség elutasította a vádakat, és felszólította Németországot, hogy „ne használja ki a kémkedéssel kapcsolatos vádakat arra, hogy a Kínáról alkotott képet politikailag manipulálja” – erről a Deutschlandfunk számolt be.

Borítóképünkön Maximilian Krah, az AfD EP-képviselője.