szerző:
Kurucz Tünde
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Április elsejétől több vármegyeszékhelyen is ingyen utazhatnak a 14 év alattiak, de van olyan város is, ahol az országbérletet vagy az aktuális vármegyebérletet is elfogadják a helyi járatokon. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Március 1-jén lépett életbe az egész országra érvényes új tömegközlekedési tarifarendszer, amelynek keretében több korábbi kedvezménytípus megszűnt. Ezentúl ingyenesen utazhatnak többek között:

  • 14 éven aluli gyerekek
  • a sajátos nevelési igényű gyerekek és legfeljebb 2 kísérőjük
  • a nagycsaládosok
  • a fogyatékkal élők
  • a 65 év felettiek

Féláron vehetnek jegyet a 14 és 25 év közötti fiatalok, de ha vármegye-vagy országbérletet váltanak, akkor 90 százalékos kedvezményben részesülnek.

A levelezősök kimaradtak

A 25 év feletti nappali vagy esti tagozatos diákok, hallgatók, a szakmai oktatásban vagy a felnőttképzésben tanulók jegyet nem tudnak olcsóbban vásárolni, de ők is jogosultak a 90 százalékos vármegye-és országbérletre. Korábban az Eduline is beszámolt arról, hogy a 25 évnél idősebb levelezős diákok jártak a legrosszabbul: tőlük elvették az otthonuk és az iskola közötti 50 százalékos kedvezményt.

"Az oktatási intézmény és az otthonuk között nem naponta ingázó utasaink számára alakítottuk ki a rendkívül kedvező árú Vármegye24 és Magyarország24 napijegyeket, amelyekkel március elsejétől az ő számukra is a korábbiaknál kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a helyközi közlekedés Magyarországon, hiszen Magyarország24 napijegyet 4990, Vármegye24 bérletet 990 forintért válthatnak."

- írta korábban ezzel kapcsolatos kérdésünkre a Volánbusz.

Országbérlet: melyik városokban érvényes?

A helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy az országbérlet (a teljes árú, a diák-és a nyugdíjasbérlet is) alapvetően a helyközi és környéki buszokra, majdnem mindegyik BKK-járatra, illetve a MÁV és a HÉV járatain (nem helyjegyes, másodosztályú kocsiban) érvényes.

Budapesttel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az országbérlet és a Pest vármegyebérlet az alábbi BKK-vonalakon érvényes:

  • 1-99
  • 101-299
  • 900-999
  • M1, M2, M3, M4, D14,

Fontos, hogy egyik bérletfajta sem lehet használni a 100E Repülőtéri Expresszen. Erre külön kell jegyet váltani.

Az országbérletet a helyi járatos buszokon csak Zalaegerszegen és Esztergomban fogadják el, a többi város helyi járatain fizetni kell. Azonban április 1-től több megyeszékhelyen is ingyenessé vagy jóval olcsóbbá tették a tömegközlekedést a fiatalok számára.

Szeged

Szegeden április elsejétől például a 14 év alattiak ingyen utazhatnak, ehhez pedig csak a személyijüket vagy diákigazolványukat kell bemutatniuk. A 14 év feletti diákok a hagyományos diákbérlet mellett pedig az országbérlet vagy Csongrád-Csanád vármegyebérlet mellé kiegészítő szegedi helyi közlekedésű bérletet is vásárolhatnak, amelyek együtt összesen 7640 forintba, illetve 6 695 forintba kerülnek.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói pedig 5 havi szemeszterbérletet is vásárolhatnak 28 ezer forintért.

Debrecen

A szegedihez hasonló változásokat vezettek be a debreceni helyi közlekedésben is. A városban tanuló 14 év alatti diákok és a debreceni ovisok ugyanis ingyen utazhatnak a DKV járatain. Ehhez azonban a Junior Debrecen Városkártyát kell igényelniük. A bérlet érvényessége mindig az adott tanévre szól, idén április 1-től augusztus 31-ig használható, de aki augusztus 31. előtt betölti a 14. életévét, azok is augusztus 31-ig használhatják. A 14 év feletti tanulók továbbra is elektronikus alapon 4800 forintot, míg papíralapon 4990 forintot fizetnek a havi bérletért.

Győr

A vármegyeszékhelyen április 1-től a helyi közlekedésben is új, kedvezményes bérletet vezettek be. A győri diákok, ha a városban van a lakóhelyük, akkor önkormányzati igazolással még olcsóbban vehetnek havi tanuló bérletet. Ebben az esetben csak 1650 forintot kell fizetniük, ha a városban helyi járatos buszra szeretnének szállni. A nem győri állandó lakhelyű tanulóknak továbbra is 2200 forintba kerül a havi diákbérlet.

Miskolc

Április 1-től Miskolcon is olcsóbban utazhatnak a 14 év alatti diákok. Csupán 430 forintért válthatnak havi tanuló kombinált bérletet a 14 év alatti gyerekek annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyikben a 14. életévüket betöltik. A kedvezményes bérlet vásárlásához minden alkalommal be kell mutatni a gyerek diákigazolványát, vagy aki ezt el szeretné kerülni, annak bérletváltó kártyát kell kiváltania. A 14 évnél idősebb diákok havi tanuló bérletet, amely érvényes a villamosra és a buszra is, 4950 Ft-ért vehetnek. Az egyetemisták Miskolcon is vásárolhatnak szemeszterbérletet (ebben városban 22 300 forintért, amely minden év szeptember 1-től a következő év február 5-ig, vagy minden év február 1-től július 5-ig érvényes.

Összességében elmondható, hogy a tavaszi módosítások leginkább a 14 év alattiakat érintették, hiszen egyre több városban használhatják díjmentesen a helyi járatokat egyedül vagy a szüleikkel. Ugyanakkor a vidéki középiskolások és az egyetemisták egy-egy kivételtől eltekintve havonta körülbelül 5 ezer forintot költenek helyi járatos bérletre.

A tavasszal változott helyközi tarifarendszerrel, az alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen.