Hirdetés

Éles szavakkal bírálta a TikTok a betiltására tett amerikai lépéseket



|

A közösségi oldal üzemeltetőjének nem tetszik, hogy kikényszeríthetik a Kínától való függetlenedését.

Hirdetés

Márciusban mi is beszámoltunk róla, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza megszavazott egy törvényt, amely nemzetbiztonsági aggályokból rákényszerítette volna a TikTok kínai főrészvényesét, a ByteDance-t a tulajdonrésze eladására, ellenkező esetben az alkalmazás amerikai betiltását helyezve kilátásba.

Ez a javaslat ugyan fennakadt a Kongresszus felsőházaként működő Szenátusban, nemrég viszont az Ukrajnának szánt segélyekhez kapcsolva a Képviselőház elfogadott egy újabb verziót, amely 6 helyett 9 hónapot biztosít az eladásra, 3 hónapos meghosszabbítási lehetőséggel, amennyiben az üzlet már folyamatban van.

Hirdetés

Ha ezúttal a Szenátus is áldását adja rá, a tervezet már a jövő héten törvényerőre emelkedhet, ez pedig heves reakciót váltott ki a TikTok részéről. A BBC beszámolója alapján a cég egy szóvivőjén keresztül közölte, hogy a törvény "170 millió amerikai szólásszabadságát tiporná lábbal, hétmillió vállalkozásnak okozna pusztulást, és bezárna egy olyan platformot, amely évente 24 milliárd dollárra járul hozzá az amerikai gazdasághoz".

A TikTok emellett sokadszor is elismételte az álláspontját, hogy nem Kína, vagy más állam ügynökeként működik. Az amerikaiak félelme ugyanakkor az, hogy a kommunista rezsim szoros befolyással van az anyacég ByteDance-re, ezen keresztül pedig hozzáférhet a tengerentúli felhasználók adataihoz, vagy dezinformációs kampányokat és kémkedést folytathat a több mint egymilliárd felhasználóval bíró platformon. Az USA aggályait több európai ország is osztja, amelyek az állami alkalmazottaknak már korábban megtiltották a TikTok telepítését.

Ugyan az államközeli ByteDance csak 20%-os tulajdonrésszel bír a Los Angeles-i és Szingapúri székhelyű korlátolt felelősségű társaságként üzemeltetett TikTokban, a kínai cég birtokolja az irányító részesedést. A TikTok,  mint platform egyébként Kínában sem engedélyezett, így ott a szoros központi cenzúra alatt álló Douyin működik helyette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.