Hírek

Törpe víziló született a szegedi vadasparkban

Tigi és Chippo, a két törpe víziló 2008-ban állt párba a Szegedi Vadasparkban, miután beléptek az európai fajmentő tenyészprogamjába. A program sikeréhez idén negyedszerre járul hozzá a párjuk, április 9-én látta meg a napvilágot a legifjabb vízilovuk.

Tigi már gyakorlott anyaként neveli kicsinyét, jelenleg még a vízilóház biztonságában. Az első időszakban a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítják az anya és kicsinye számára, ezért csak a hím látható a kifutóban, de ahogy lehetséges, a látogatók a borjút is megtekinthetik majd a vízilóház ablakán keresztül.

A törpe víziló Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben és mocsaraiban él, kevésbé kötődik a vízhez, mint nagyméretű rokona, a nílusi víziló. Ezért veszélyben is inkább a sűrű bozótba menekül, mint vízbe. A két faj közötti további különbség, hogy a kisebbik vízilófaj egyedei magányosan élnek, állatkertben ezért is különítjük el a hímet és a nősténytől és a kicsinyétől. A törpe vízilót az élőhelyének pusztulása és az orrvadászat veszélyezteti leginkább, olyannyira, hogy veszélyeztetettnek számít, mindössze 2000-2500 egyede él már csak vadon. Állatkertekben stabil a helyzete a tenyészprogramnak köszönhetően, kb. 125 egyede található meg Európa állatkertjeiben. Szegeden 2011 óta örülhettünk újszülött víziló érkezésének, legutóbb 2020-ben.

Hagyománynak számít, hogy ha törpe víziló születik, a névadására pályázatot hirdetnek. Most is számítanak ötletes javaslatokra, amelyet erre az e-mail címre várnak (kérjük, csakis ezen küldjék el, ne a közösségi oldalakon vagy telefonon): info@zoo.szeged.hu, április 23-ig!

torpevizilo_03Agrotrend.hu/ ZooSzeged

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés