Hirdetés

Acer Aspire S32 - az all-in-one PC, amiben tényleg minden benne van



|

A kompakt mégis moduláris gépet olyan extrákkal szerelték fel, amikre eddig nem volt szükségünk, de most már nem akarunk nélkülük élni.

Hirdetés

Ha szóba jönnek az All-in-one PC-k, a legtöbb embernek általában két dolog jut eszébe. Az egyik véglet az almás logóval ellátott, csillogó-villogó, és sok szempontból prémium, de azért sok kompromisszummal is járó asztali gép, amiért nagyon mélyen bele kell nyúlni a pénztárcába. Vagy ott vannak még az irodákba, kormányzati épületekbe szánt, nagyon gyenge hardverrel  szerelt, leggagyibb műanyagból készült, és egy Word futtatásánál bonyolultabb feladatokra már teljességgel alkalmatlan masinák.

 

Hirdetés

Mindent vagy semmit

Sokan lenézik ezt a fajta kialakítást, pedig számos előnye van. Egyrészt mivel az egész alig nagyobb, mint egy monitor, rengeteg helyet takaríthatunk meg vele az asztalon vagy az alatt, hiszen nem kell méretes gépházakat kerülgetnünk. Az asztalkép nemcsak emiatt lesz letisztultabb, hanem azért is, mert nem kell a tucatnyi vezetéket dugdosnunk és elrejtenünk, ha nem akarunk egy kábeldzsungelben ülni.  Nem kell aggódnunk a kábelek és csatlakozók összekapcsolása miatt vagy a rendszer konfigurálásával bíbelődni: egyszerűen csak ki kell csomagolni, bekapcsolni, és már kész is vagyunk a munkára vagy a játékra.

Az all-in-one tényleg azt jelenti, hogy ebben minden benne van, a géptől a kijelzőn át a perifériákig.

Ebben a szegmensben igyekszik megmutatni az Acer, hogy csak azért, mert valami hétköznapi feladatok ellátására született, még nem kell, hogy unalmas legyen, sőt! Az Acer Aspire S32 az egyik legsokoldalúbb hardver, amit a gyártótól láttunk az utóbbi időben. Ez a masina a hideg professzionalizmust némi izgalommal, a kompakt dizájnt pedig modularitással igyekszik színesíteni.

Ha a méret a lényeg

Ha az unboxing során ügyesen kihámoztuk a gépet a protektív szivacsok közül, akkor egy méretes kijelzővel találjuk magunkat szembe az asztalon. Az S32 egy beszédes név, ez ugyanis egy 32, vagy hát egészen pontosan 31,5 hüvelykes képátló, ami a tökéletes multitasking felület. Ha valaki nem szeret több monitort használni, de egyszerre több programot is futtat és azokban párhuzamosan dolgozik, az nagyra fogja értékelni ezt a méretet.

Maga a kijelző egy 2560x1440-es felbontású, tehát 16:9-es képarányú IPS panelt rejt, amely gyönyörű színekkel és 75 Hz-es képfrissítéssel dolgozik. Az 1440p még ennél a méretnél is tűéles képet ad, kreatív munkához és multimédiás tartalomfogyasztáshoz is ideális.

A kialakítás kifejezetten letisztult, a hátlapon egyáltalán nincsenek minták, bemart ívek vagy formák, mindössze a talp kapott némi hexagonális dizájnt. Ebbe került egyébként az ujjlenyomat-olvasó is, amit a Windows Hello azonosításhoz használhatunk. A kijelző dönthető, így ha például felállnánk munka közben, akkor is a megfelelő irányba tekerhetjük, hogy kényelmes legyen a használata, a magassága viszont nem állítható, ami érthető, hiszen maga a hardver az állványban kapott helyet. 

 

Senkit sem hagyunk hátra

Portok tekintetében elkényeztet minket az S32. Bal oldalra került egy SD kártya olvasó, aminek kifejezetten örülni fognak azok, akik videós vagy fotós utómunkára használják a gépet, ugyanis bármilyen adapter nélkül le tudják majd másolni a nyersanyagot. Ez alatt található egy USB-C, majd egy 3,5 mm-es kombó jack csatlakozó, és végül a bemenet váltó gomb, amire egy kicsit később még visszatérünk.

A túloldalt két USB 3.2, valamint a bekapcsológomb található, míg hátra a tápcsatlakozó, egy HDMI be- és kimenet, két USB 3.2 Gen 2, valamint az Ethernet csatlakozó került. Az internethez természetesen nem csak kábelesen csatlakozhatunk, az S32 ugyanis támogatja a Wi-Fi 6E-t, a vezeték nélküli eszközeinket pedig akár Bluetooth 5.0-val is csatlakoztathatjuk. Nem feltétlenül jellemző az all-in-one gépekre az ilyen változatos portkínálat, a legtöbb esetben egy USB HUB-ra kell hagyatkoznunk, ha sok különböző kiegészítőt akarunk csatlakoztatni, itt azonban erre semmi szükség.

 

A külső megfog, a belső megtart

A gép lelke egy 13. generációs Intel Core i7-1360P processzor, amely 12 maggal és 5 GHz-es turbó órajellel gondoskodik róla, hogy sose fogyjon ki a szufla. Ehhez kapunk legfeljebb 32 GB DDR4 RAM-ot (a nálunk járt konfigban 16 GB található), egy Intel Iris Xe grafikus chipet, valamint került bele egy 1 TB-os SSD és egy 2 TB-os HDD is. 

Ez a hardver az irodai szoftvercsomagok futtatásához, hétköznapi feladatokhoz, multimédiás tartalomfogyasztáshoz, vagy egyszerűbb játékokhoz elegendő, ugyanakkor nyilván nem ezen a gépen fogjuk kipörgetni a Cyberpunk 2077-et. Vagy mégis? 

A portoknál már beszéltünk róla, hogy hogy nemcsak HDMI kimenet, hanem bemenet is került a hátlapra, ennek köszönhetően nemcsak arra van lehetőségünk, hogy egy extra monitort kössünk a gépre, hanem valamilyen külső hardverhez, például egy PlayStation 5-höz használhatjuk az S32-t monitor módban, így input lag nélkül játszhatunk a 32 colos kijelzőn, ha épp tartanánk egy kis szünetet a munkában. Ilyenkor egyébként nem is feltétlenül van szükségünk fejhallgatóra, a beépített két hangszóró és a mélynyomó ugyanis remekül szólnak. Egy házibulit azért nem fogunk velük kihajtani, de ahhoz, hogy YouTube videókat nézzünk, vagy játsszunk egy kicsit, ahhoz bőven elegendőek.

 

Ami máshol extra, az itt szériatartozék

A dobozban számos kiegészítőt is találunk az Aspire S32 mellett, ezek teszik igazán különlegessé a használatot. A vezeték nélküli egér és billentyűzet azért még önmagában nem elég az üdvösséghez, de a műanyag ház ellenére ezek is kifejezetten masszívak, nem hajlanak vagy görbülnek komolyabb erő hatására sem, a használatuk hosszabb időn keresztül is kényelmes.

Ezek mellé kapunk egy touchpadet, ami mágnesesen rögzíthető a talpazathoz, ilyenkor pedig természetesen töltődik is. Ebbe integrálták a hangerő és fényerőszabályzót, valamint jár hozzá egy stylus is, amivel rajzolgathatunk, jegyzetelhetünk. Ilyenkor érdemes az elején található fizikai kapcsolót átkattintani, hogy ne tudjunk véletlenül kattintani a tapipadon. Előcsalhatjuk vele a virtuális billentyűzetet is, így aztán akkor is kapóra jön, ha egyszerűen csak nem az asztal fölött görnyedve, hanem hátradőlve akarunk valamilyen feladatot gyorsan elvégezni. Ha végképp nem akarjuk visszatenni a helyére, akkor az USB-C porton keresztül is tölthető.

 

A szivacsba rejtett kiegészítők sora azonban itt még koránt sem ért véget. A bemutató elején beszéltünk a modularitásról, a szemfülesek a képeken pedig a gép hátán található csatlakozót is kiszúrhatták már. Ide pattinthatjuk fel a webkamerát, amiből rögtön kettő is került a dobozba.

Az elmúlt években mindenki számára nyilvánvalóvá vált, mennyire fontos, hogy jól lássuk és halljuk egymást az online meetingeken. A covid berobbanása óta sokkal többet videochatelünk, és nincs annál idegesítőbb, mint amikor a felét sem értjük annak, amit a másik mond, vagy épp azért nem tudunk kapcsolódni a másikkal rendesen, mert a kameraképünk homályos, akadozik, szétesik.

Az egyik egy egyszerűbb Full HD felbontású kamera egy beépített retesszel, amivel eltakarhatjuk a kamerát, ha biztosra akarunk menni, hogy illetéktelenek nem leskelődnek az interneten keresztül. A másik egy 5 megapixeles, 1440p-s videók rögzítésére képes kamera beépített ring lighttal, amelynek fényerejét 3 fokozatban szabályozhatjuk.

Az Acer EyeSense programnak köszönhetően ezek többek egyszerű webkameráknál. A szoftverrel számos extra funkciót feloldhatunk, ha például egy meeting közben váratlanul fel kell állnunk a gép elől, akkor automatikusan egy előre beállított képre cserélni a kamera képét. Így ha például csengetnek vagy a macska levert valamit és nekünk fel kell pattannunk, akkor nem kell amiatt aggódnunk, hogy mások a háttérben zajló eseményeket is látják. Szintén izgalmas a Privacy Screen funkció, ami a beépített arcfelismerőnek köszönhetően elhomályosítja a monitor képét ha nem ülünk a gép előtt, így aztán illetéktelenek nem tudnak belenézni a megnyitott programjainkba, ha épp felálltunk a gép elől.

Az éjjeli baglyok a webkamerát egy fénycsőre is lecserélhetik, amely hideg vagy meleg fénnyel, szabályozható fényerővel igyekszik kímélni a szemünket olyankor, ha egy sötét szobában kell a gép előtt ülnünk. A fénycső a képminőséget nem rontja, a megvilágított asztalon viszont könnyebb dolgozni, és a kijelző fényét sem érezzük majd olyan vakítónak. A mágneses csatlakozónak köszönhetően ezeket egy mozdulattal lepattinthatjuk és kicserélhetjük.

Az iménti példákból jól látszik, hogy bár az all-in-one PC-k általában dögunalmasak, itt igenis van minek örülni. Számos olyan extra funkcióval vértezték fel ez a gépet, aminek remek hasznát vesszük a hétköznapokban, és egyszerűen kényelmesebbé teszik a használatot, legyen szó akár munkáról vagy szórakozásról.

Ha többet akarsz tudni az Acer Aspire S32-ről, kattints ide!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.