Lego módszer, ami serkenti a teljesítményt, új ötleteket ad. Másolható!

Dátum

Megosztás

A Lego egy annyira egyszerű megoldást alkalmaz az innovációra, sőt a munkatársak elköteleződésének javítására, hogy az már-már túlságosan könnyű. Azt is érzem most, hogy amikor elolvasod, az annyira egyszerűnek tűnik majd, hogy csak legyintesz és be sem vezeted. Pedig be kell! Ilyenkor mindig felteszem a kérdést, hogy miért szeretjük a bonyolult dolgokat, miért szeretünk szenvedni? Itt egy egyszerű megoldás, amit Lego ide ad nekünk, használjuk! Ne azt keressük, hogy hogyan lehet bonyolultabb megoldást használni…!

A Lego készletek, sikerek gyűjteménye

Érdemes lehet összegyűjteni a sikereket? Korábbi megoldásainkat? Miért is lehet ez hasznos? Nos a Lego megadja rá a választ. A játékgyártó központban elérhető egy olyan 8000 készletből álló gyűjtemény, amit csak a munkatársak nézhetnek meg, ez a nyilvánosság elől el van zárva. Itt vannak sikeres projektek is, és bukott Lego szériák is.

A cég ezt arra használja, hogy:

  • A játékfejlesztők inspirálódjanak a korábbi készletekből, formákból, megoldásokból. – Ez egyébként az új munkavállalóknak is hasznos lehet.
  • A marketingesek rá-rá pillantva korábbi megoldásokra, azok marketing anyagaira szintén új ötletet meríthetnek.
  • Ha a játékfejlesztés során problémába ütköznek, akkor lehet hasonló elakadásba korábban is volt részük, és keresgélve rálelhetnek arra, hogy ezt miként oldották meg a múltban.
  • Ne felejtsék el a cégnél, hogy már korábban is értek el nagy sikereket.
  • Megemlékezzenek a sikerekről, ez akkor még inkább fontos, mikor éppen sok több problémával szembesülnek.

Sokkal jobban koncentrálunk arra, hogy mi nem megy, mint arra, hogy mi megy! Ez nem jó!

A pozitív visszajelzés hiánya egyébként is minden szervezetben fellelhető, és az ilyen kollektív vállon veregetés is hasznos lehet. Erőt ad mindenkinek, a csapatnak, hogy olyan helyen dolgozhat, ahol már nagy dolgokat alkottak, láthatták azt, hogy más is megoldott a cégnél már nagy problémákat, elakadásokat.

Tudtad, hogy 2004-ben majdnem a csőd szélén állt a Lego? Ezt rövid időn belül visszafordították és míg mi a 2008-as válsággal küzdöttünk, ők újabb és újabb eladási rekordokat döntöttek. Ennek a tapasztalata is megtalálható a múzeumban és a fellendülésnek köze volt ahhoz, hogy a munkatársak használták a régi „mesterek” tapasztalatát, a régi készletekben fellelhető megoldásokat.

Hallgasd meg, hogy mit mondtunk erről videóban a Minner hírszemlében. Egyből onnan indul, ahol erről a Lego módszerről beszélgettünk:

Ezt lehetne az én cégemben is használni?

Természetesen igen, de nem kell komplett épületet felhúzni csak ere. Akár 2-3 fős is a céged, akkor is érdemes ezt használni.

Például lehet az, hogy létrehozol egy dokumentumot, amiben

  • leírod a sikeres és kudarccal végződő marketing kampányaidat, próbálkozásaiddal (megjegyzésekkel).
  • Írsz külön fájlban nagy problémák megoldását, felismeréseket az üzletből, akár munkatársak felismerését is.
  • A cégben létrehozol egy helyet (falat), ahová képként felteszitek a sikereket, ereklyéket gyűjtötök. – Ez pozitív hatással van a munkavállalók elköteleződésére, motivációjára is.
  • Írjunk le, amit csak lehet, hogy később újra ne kelljen feltalálni a spanyol viaszt. Szánjunk időt persze az átnézésére. Hasznos megoldás lehet arra is, hogy új munkavállaló esetében az onboarding része legyen. Nem, a cégnél nem tudják az emberek, hogy mi történt régen!

A Minnernél például 2020 előtt szerveztünk közös mozizást, ami lényegében egy esemény volt, amire olvasók jöhettek. Ezt meséltem el munkatársaknak, mutattam a képeket és elmondtam, hogy mi kellett hozzá, mi volt az előnye… Később ez egy mási projektnél előjött, hogy ott … volt az eredménye, akkor lehet itt is. … lesz? Megérte elmesélnem!

Én például vezetem a bukott projekteket, illetve azokat is, amiket bár elindítottam, elindítottunk de végül lezártuk. Utóbbi nem kudarc, hanem egy döntés, hogy erőforrásainkat nem arra használjuk, mert van más, ahol jobban tudjuk kamatoztatni a csapat tudását, eszközeit…

Még jobban elmerülnél a cég fejlesztésben? Ajánlom figyelmedbe a Minner prémium tartalmait, a Minner Előny előfizetést! Részletek itt: minner.hu/elofizetes

Kapcsolódó cikk:

Fotó: Canva
Forrás: inc.com

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!