szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A növekvő infláció és a csökkenő tanulói létszám arra kényszeríti az iskolákat, hogy csökkentsék a tanórán kívüli tevékenységekre fordított kiadásaikat. Sok helyen a tanárok egy részét is elbocsátják.

Komoly problámával kell szembenéznie az angol iskoláknak a gyors pénzügyi romlást miatt. Sok intézmény elbocsátásokra kényszerül, le kell mondaniuk az idei osztálykirándulásaikat és egyéb programjaikat – íjra a The Guardian.

A National Foundation for Educational Research több mint 1000 iskolavezetőjével és tanárával végzett felmérése szerint, a súlyos pénzhiány miatt az általános iskolák háromnegyedében csökkentik a tanársegédek létszámát, míg egyharmadukban a tanárok számát is.

Ez a pénzügyi nyomás pedig már az iskolai tevékenységekre is kiterjed. A felmérésben résztvevők fele szerint kevesebb kirándulást, sport- és más tanórán kívüli rendezvényt szerveznek. Emellett pedig a számítógépekre és a technológiára szánt kiadásaikból is visszavesznek.

Pepe Di'Iasio, az Iskolai és Főiskolai Vezetők Szövetségének főtitkára elmondta, hogy a Sutton Trust megbízásából készült jelentés az iskolák "egyre kétségbeesettebb" helyzetét mutatja be. A tanárok elbocsátása nagyobb osztálylétszámokat eredményez, ami pedig kevesebb támogatást nyújt a sajátos nevelési igényű gyermekek számára.

"Az általános iskolákat sújtja a legsúlyosabban a helyzet, mert az egy tanulóra jutó finanszírozási arányuk nagyon alacsony és egyre kevesebb az iskoláskorú gyerek. A kisebb általános iskolák közül pedig sokan már alig tudják fenntartani magukat”

- mutatta be a helyzetet a főtitkár.

Peter Lampl, a Sutton Trust alapítója is megszólalt, aki elmondta: "az iskolák finanszírozásának eróziója a növekvő költségekkel együtt jelentős hatással van az iskolák azon képességére, hogy biztosítsák az alacsony jövedelmű diákok számára szükséges támogatást." Majd hozzátette:

"Szégyenletes, hogy egyre több iskolavezetőnek kell csökkentenie az alapvető személyzetet és az alapvető tantervi tevékenységeket. Különösen az általános iskolák helyzete mutat gyors romlást, ahol sokszor különböző finanszírozási formákat kell keresniük arra, hogy a szegényebb tanulók számára is biztosítani tudják az oktatást.”