Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Háborús helyzet vízözönnel: így változtattak útvonalat a légitársaságok
No menu items!

Háborús helyzet vízözönnel: így változtattak útvonalat a légitársaságok

Azt, hogy a turizmus a béke iparága, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a térségbeli konfliktus miatt a légitársaságok megváltoztatták a repülési útvonalakat Irán felett: egyes járatokat töröltek, másokat alternatív repülőterekre irányítottak át, vagy visszareptették a gépeket a kiindulási repülőtérre pénteken, az Irán elleni izraeli támadást követő légtér- és repülőtéri lezárások, valamint biztonsági aggályok miatt.

Irán a támadás után lezárta a teheráni, sirazi és teheráni, iszfaháni repülőtereit és a FlightRadar24 repüléskövető weboldal szerint a támadás után néhány órára megtisztította légterének nyugati részét a járatoktól. – számol be a Reuters. Ezt követően minden reptér és a légtér újra megnyílt, miközben  az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal adatbázisában közzétett lezárási értesítéseket eltávolították.

A repülőterek újranyitása előtt a Flydubai közölte, hogy törölte pénteki iráni járatait. Egyik korábbi járata pedig visszafordult Dubajba. Az Iran, Air Rómából Teheránba tartó járatát a törökországi Ankarába irányították át – derült ki a Flightradar 24 adataiból.

A német Lufthansa szombatig minden Tel Avivba és Erbílbe tartó járatot törölt, és közölte, hogy ugyanezen időszak alatt az iraki légtérben fog repülni. “Az utasok és a személyzet biztonsága mindig a legfőbb prioritás” – közölte a légitársaság.

A United Airlines azt jelezte, hogy május 2-ig törli a Newarkból Tel Avivba közlekedő napi járatát, míg az Air Canada azt tette közzé, hogy június végéig szünetelteti a Tel Avivba és Tel Avivból induló járatait.

Az Emirates, a Flydubai, a Turkish Air, a Wizz Air Abu Dhabi és a fehérorosz Belavia azon légitársaságok közé tartozott, amelyek a péntek kora reggeli támadást követő első órákban továbbra is átrepültek Irán légterének azon része felett, amely nyitva maradt – mutatta a követési weboldal.

“Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és az illetékes hatóságokkal egyeztetve változtatásokat fogunk végrehajtani a repülési útvonalainkon” – áll a Flydubai közleményében. Az iráni légtér- és repülőtéri lezárások súlyosbították a dubaji székhelyű légitársaságok nehéz hetét, miután az Egyesült Arab Emírségekben rekordmennyiségű eső esett.

Pénteken Dubaj fő repülőtere, a világ egyik legforgalmasabb repülőtere közölte, hogy két napig korlátozza az érkező járatok számát, mivel a vihar után három nappal már csak a lemaradás felszámolásával küzd. Kedd óta 1478 járatot töröltek Dubajból és Dubajba, ami a FlightRadar24 szerint az összes járat mintegy 30%-át jelenti.

Számos nyugati és ázsiai légitársaság már az izraeli támadás előtt is elkerülte Iránt és légterét azután, hogy Irán rakéta- és dróntámadást intézett Izrael ellen. A Lufthansa szerdán meghosszabbította a Teheránba irányuló járatok felfüggesztését a hónap végéig, hivatkozva a térségben fennálló biztonsági aggályokra.

Az ausztrál Qantas Airways azt közölte, hogy a Közel-Kelettel kapcsolatos aggodalmak miatt átirányítja a Perth és London közötti járatait, és üzemanyag-leszállást iktat be Szingapúrban, mivel elkerüli Irán légterét. A tajvani China Airlines közleményben jelezte, hogy “továbbra is figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA), valamint az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének ajánlásaival összhangban tervezi a legmegfelelőbb útvonalakat”.

A tajvani EVA Air a Reutersnek azt mondta, hogy járatai már eddig is elkerülték az iráni légteret. Az Etihad Airways, amely nem repül Iránba, azt mondta, hogy “folyamatosan figyelemmel kíséri a biztonsági és légtérfrissítéseket, a biztonság mindig a legfőbb prioritásunk, és soha nem indítanánk járatot, ha az nem lenne biztonságos”.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Érezni a zenét: Mélynyomós koncerten buliznak együtt siketek és hallók

Sub_Bar a neve annak az új rendezvényformátumnak, amelynek keretében siket, halló és nagyothalló fiatalok bulizhatnak együtt. A zene kizárólag 150 Herz alatti frekvencián szól a mélynyomókból, így inkább érezni lehet, mint hallani. Bécsben a FLUCC Wanne lokál adott helyet az első Sub_Bar koncertnek 2024. április 29-én.

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra.

Kiemelkedő szakmai munka az élelmiszerlánc biztonságáért

Az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy szorosan összefonódik, így az állategészségügyi laboratóriumokban végzett tevékenység kulcsfontosságú.

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.