szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak országok, ahová bármennyire is szeretnénk eljutni például azért, mert páratlan természeti kincseik vannak, vagy érdekes a kultúrájuk, az utazás meglehetősen kockázatos, sőt, kifejezetten veszélyes.

A Daily Mail összeállított egy interaktív térképet arról, mik azok az országok, ahová például fegyveres fenyegetettség, háborúk, politikai vagy társadalmi erőszak, bűnözés, vagy egészségügyi fenyegetettség miatt nem érdemes elutazni.

2024-ben a legveszélyesebb országoknak Líbiát, Dél-Szudánt, Szíriát, Iránt, és sajnos a szomszédos Ukrajnát ítélték, a Közép- és Dél-Amerikai régióban pedig Venezuelát, Hondurast és Haitit. De kibontakozó vagy egyre fokozódó konfliktusok miatt az SOS zónába került Gáza, Libanon, Oroszország és Afrika Száhel-régiója is, ami a világ egyik legszegényebb térsége, és ahol a terrorizmus egyre súlyosabb problémát jelent.

Egészségügy tekintetében a legveszélyesebb területek kifejezetten az afrikai országok; Nigéria, Szudán, Szomália, Sierra Leone és a Közép-afrikai Köztársaság, de számos közel-keleti ország, például Jemen, Irak és Szíria is bekerült a listába, illetve egy ázsiai ország, Észak-Korea is.

Vannak országok továbbá, ahol a klímaváltozás is veszélyes lehet. Nigériában, Kongóban és Szíriában például a hőség miatt "nagyon magas" a klímaváltozás okozta kockázat, ami nem csupán a testünkre, de a mentális egészégünkre is hatással lehet. Európai országokat egyelőre nem soroltak ebbe a kategóriába, ugyanakkor a szélsőséges hőség hatásait egyre gyakrabban tapasztaljuk meg itt is. Kiváltképp Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban és egyéb mediterrán területeken.

A legveszélyesebb területek mellett a térképeken azt is meg lehet nézni, hogy mik azok az országok és régiók, amik a legbiztonságosabbak. Ide tartozik például Norvégia, Finnország, Izland, Grönland és Svájc.