szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már a célegyenesben lehet az Apple javaslata, ami alapvető változást hozna az iPhone-okkal történő fizetés terén. A céget azonban nem a puszta jószándék vezérelheti, inkább a saját pénztárcáját féltheti: egy tetemes bírságot kerülhet el így.

A korábbi ígéretének megfelelően hamarosan megnyithatja az iPhone-ok érintés nélküli mobilfizetési rendszerét az Apple – a Reuters hírügynökség forrásai szerint ugyanis már csak az Európai Unió trösztellenes szerveinek áldása szükséges hozzá.

A cég a korábbiakban maga tett ígéretet az Apple Pay monopolhelyzetének felszámolására, igaz, nem egészen önszántából: az Európai Bizottság még 2020-ban indított monopóliumellenes vizsgálatot az Apple ellen mert felmerült, hogy az Apple Pay szembemegy az uniós versenyszabályokkal.

756 kidobott forint esete: befutott az iPhone-okra az első külsős alkalmazásbolt – kipróbáltuk (volna)

Döcögve érkezett meg az AltStore PAL nevű, független kiadó által üzemeltetett appbolt, ahonnan ugyanúgy tölthetők le az iPhone-okra alkalmazások, mint az App Store-ból.

A technológiai óriás, bizonyára tartva a globális évi forgalmának 10 százalékát is kitevő büntetéstől, úgy döntött: maga tesz pontot az ügy végére, és más szolgáltatók előtt is megnyitja az NFC-s, érintésmentes fizetési rendszerét.

Eddig ugyanis kizárólag az Apple Payt lehetett használni az iPhone-nal történő mobilfizetéshez a boltokban – a változás hatására azonban külsős fejlesztők is hozzáférnek majd az ehhez szükséges NFC-technológiához.

A Reuters forrásai szerint az EU illetékesei akár már májusban rábólinthatnak az Apple javaslatára – néhány ponton ugyanis még finomhangolni kellett a terveket.

Kiszivárgott valami az iPhone 16-ról, meglepő szám is akad

Kikerült egy lista arról, milyen kapacitású akkumulátorok kerülhetnek a várhatóan ősszel érkező új iPhone-okba.

Az Apple arra is ígéretet tett, hogy a változásokhoz a hitelesítési funkciókat (Face/Touch ID) is biztosítani fogja, de az alapértelmezett fizetőalkalmazást is be lehet majd állítani.

Ha minden technikai részlet is tisztázott lesz, a Bizottság legjobb esetben májusban, de legkésőbb valamikor a nyár folyamán elfogadhatja az Apple javaslatát, és tényleg érkezhetnek a külsős fejlesztők „tárcái” az iPhone-okra.

Az iPhone-okat más változások is érintik, szintén uniós nyomásra – ezekről itt írtunk bővebben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.