Koncert KOFFLER SORSA

KOFFLER SORSA  © Thomas Dashuber

2024.04.21., vas.

19:00

Rumbach utcai zsinagóga

A Müncheni Zsidó Kamarazenekar koncertje

A Jewish Chamber Orchestra München Stella Leder költővel közös, kísérletező zenei utazásra indul, amelynek középpontjában Józef Koffler munkássága és élete áll. A lengyel-zsidó zeneszerző művei nagy részben feledésbe merültek, ellentétben Viktor Ullmannal vagy Erwin Schulhoffal, akiknek darabjai az utóbbi években egyre gyakrabban kerülnek előadásra.

A Koffler Sorsa: A Goldberg-variációk projekt a német emlékezési kultúrát építi be az OMIKE-koncertsorozatbaés köti össze a Józef Koffler zeneszerzőre és zenei hagyatékára való emlékezéssel.

Józef Koffler 1896-ban született Stryjben (Lengyelország, ma Ukrajna). Bécsben tanult zeneszerzést, és igen sikeres volt. 32 éves korában Lembergben az atonális zeneszerzés egyetemi professzora lett. 1941-ben a Wehrmacht kelet-lengyelországi inváziója után Kofflert feleségével együtt letartóztatták, és néhány éves fiával együtt a wieliczkai gettóba hurcolták.
A gettó 1943-as feloszlatása után feleségével és kisfiukkal különböző helyeken bujkáltak, de 1944-ben a Gestapo megtalálta őket, és a családot egy ismeretlen falu szélén lelőtték.

Ez az este az emlékezetről szól, arról, hogy az emlékezés rituáléi hogyan törhetők át, hogyan érhető el a tényleges emlékezés ami egyben a jelenre irányuló munka.

vissza