szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók szerint a piritben meglepően sok a lítium, ezért alkalmas lehet arra, hogy csillapítsa az egyre növekvő lítiuméhséget.

A köznyelv „bolondok aranyaként” emlegeti a pirit nevű ásványt. Nem véletlenül: pirit aranyszerű árnyalata könnyen megtéveszti az embert, az ásvány színe azonban hiába hasonlít az aranyéra, gyakorlatilag értéktelen. Vagyis annak tartották, ám könnyen lehet, hogy a modern világban többet ér, mint eddig ért.

Az IFLScience írja, hogy az Egyesült Államokból származó pirit a vizsgálatok alapján meglepő mennyiségben tartalmaz lítiumot.

Erre a kémiai elemre most égető szüksége van a világnak az elektromos autók, repülőgépek és általában az elektronikus eszközök miatt.

Shailee Bhattacharya, az amerikai Nyugat-Virginiai Egyetem doktorandusza szerint a pirit és a lítium kapcsolatát eddig nem is nagyon vizsgálták. Ő és csapata 15, a közép-devon korból származó üledékes kőzetminta elemzését végezte el, amelyek az Appalache-hegység egyik medencéjéből származnak. Az eredményeik szerint az agyagpalában lévő pirit ásványokban meglepően sok lítium található.

A kutatás célja eredetileg annak kiderítése volt, hogy a régi ipari területek mennyire tekinthetők lítiumforrásnak. Ilyenek például azok a bányák, ahol már nem folyik munka, az eredetileg ott lévő ásvány után azonban már csak zagy maradt hátra. (A zagy az eredetileg bányászott ásvány kitermelése során keletkezett melléktermék.)

Fordulhat a kocka: annyi lítiumra bukkantak Amerikában, hogy kijön belőle 375 millió elektromos autó

A kaliforniai Salton-tó alatt hatalmas lítiumtartalék fekszik, ez már biztos. Kérdések csak a bányászati módszerekkel kapcsolatban vannak.

Kiderült, hogy az agyagpalában található pirit ásványoknak meglepően magas a lítium szintje. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindez mennyire helyspecifikus, vagyis a priti máshol is tartalmaz-e nagyobb mennyiségű lítiumot.

Hannah Ritchie, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint jelenleg mintegy 100 ezer tonna lítiumot állítunk elő évente, 2030-ra azonban már évi 240–450 ezer tonnára lehet szüksége az emberiségnek.

További jó hír, hogy a pirit feldolgozása jóval zöldebb megoldás lehet a lítium kinyerésére, mint a jelenleg eljárások.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.