szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Volt telefonos kapcsolatfelvétel Oroszország és Irán vezetése, a képviselőink és az izraeliek között” – mondta az orosz külügyminiszter.

Oroszország közölte Izraellel, hogy Irán nem akar eszkalációt – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (nyitóképünkön) a Sputnik, a Govorit Moszkva és a Komszomolszkaja Pravda rádióknak pénteken. Oroszországnak fontos szövetségese az iráni rezsim, különösen az orosz-ukrán háború kitörése óta, ugyanakkor Izraellel is szoros kapcsolatot tart fenn. Nem lenne meglepő, ha Teherán valóban az oroszokon keresztül üzenne Izraelnek.

„Volt telefonos kapcsolatfelvétel Oroszország és Irán vezetése, a képviselőink és az izraeliek között. E beszélgetések során nagyon világosan rögzítettük és közvetítettük az izraeliek felé, hogy Irán nem akar eszkalációt. Nem tud nem reagálni nemzetközi jog és a diplomáciai képviselet státuszának durva megsértésére, de eszkalációt nem akar” – mondta.

A hétvégén Irán rakétákat lőtt ki Izraelre, válaszcsapásként a damaszkuszi nagykövetségét ért április elsejei izraeli bombázásra. A légi támadást Izrael a szövetségesei segítségével szinte teljes egészében visszaverte, de az ország területének bombázása így is példátlan lépés volt Irántól, még úgy is, hogy Teherán jelezte: a részéről lezártnak tekinti az ügyet, nem akar eszkalációt.

Április 19-én aztán Izrael rakétákat lőtt ki Iránra, de Teherán szerint csak néhány drónt lőttek le, és azt se tették világossá, hogy Izrael áll-e a támadás mögött. Mindent egybevetve nem látszik a hajlandóság a felekben arra, hogy tovább eszkalálják a konfliktust, és Lavrov kijelentése is ebbe az irányba mutat.

Hiába sült be az iráni rakéták fele, új stratégiai időszámítás kezdődött a Közel-Keleten

Nyílt háborúvá fajulhat az Izrael és Irán közötti bosszúhadjárat, lángba borítva a térséget. De ha mérsékletet tanúsítanak is a felek, eddig tiszteletben tartott határokat léptek át, ami borítékolja az újabb veszélyes lépéseket a jövőben.