szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Svájci mérnökhallgatók szerint jól sikerült annak a robotnak a tesztje, amellyel mikrogravitációs környezetben lehet majd dolgozni.

Két és fél éve fejlesztik a Zürichi Műszaki Egyetem hallgatói azt a háromlábú robotot, ami a tervek szerint képes lesz a mikrogravitációban ugrálni. Az eszköznek a jövőben aszteroidákon és a holdakon lehet majd nagy hasznát venni – írja az Engadget. A SpaceHopper segítségével sok fontos információ lehet majd kinyerhető, melyek

közelebb vihetnek olyan fontos dolgok megfejtéséhez, mint az élet eredete vagy a Földön található víz forrása.

A robotnak alapvetően nincs preferált iránya, vagyis egyik oldala sem tekinthető sem az elejének, sem a hátuljának. Összesen kilenc motorja van, ez lehetővé teszi, hogy nagy távolságokra ugorjon alacsony gravitációs környezetben. A SpaceHopper már közvetlenül a leszállás után is képes az önműködésre, vagyis az általa szállított tudományos eszközök biztonságban lehetnek.

Using a hopping robot for asteroid exploration

As part of the SpaceHopper project, ETH students are developing a robot that can navigate very low gravity environments using a jumping-like mode of locomotion. One day it will be deployed on space missions to explore relatively small celestial bodies such as asteroids and moons.

A gépet nemrég tesztelték is. A diákok egy repülőgép segítségével hajtottak végre olyan manővert, ami mikrogravitációs környezetet szimulál a gép belsejében. Ennek köszönhetően kiderült, a robot magabiztosan képes tenni a dolgát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.