szerző:
Kurucz Tünde
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarország versenyképessége szempontjából fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban ismerkedjenek meg a high-tech gyárakkal.

Nemzetgazdasági Minisztérium közel 30 oldalas stratégiát dolgozott ki, hogy javítanák az ország versenyképességét, amiben egy alpontot szenteltek az oktatásnak. A dokumentumból kiderül, hogy az oktatás legfontosabb feladata, hogy képzett munkaerőt biztosítson az ipar számára.

 

Ennek szellemében többek között a "támogatási struktúrában előnyben kell részesíteni a felsőoktatási intézmény és vállalat közötti konzorciumi együttműködéseket, annak érdekében, hogy az innovációs eredmények nemzetgazdasági szinten érvényesüljenek.", minél több céget kell bevonni a duális oktatásba és a technológiaváltás miatt erősíteni kell a felnőttképzést is.

Nagy Mártonék szerint az alapfokú oktatás szintjén a közeljövőben is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a techonológia ismeretek, a nyelvtudás és a természettudományi ismeretek gyakorlati oktatására. Az biztos, hogy ezt a célt a következő években nem lesz könnyű megvalósítani, ugyanis azt korábban még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, hogy pont a természettudományos tárgyak és az idegen nyelvek esetében nehéz szaktanárt találni.

A helyzet feltehetően a közeljövőben sem fog sokat változni, hiszen az idei béremelés ellenére fizikatanárnak még mindig csak 28-an, kémia szakosnak 22-en jelentkeztek első helyen az idei felvételin. Az angoltanári szakot ugyan 582-en jelöltek meg a felvételi listájuk első helyén, azonban kérdéses, hogy ha ők meg is kapják a diplomájukat, végül elmennek-e egy iskolába tanítani vagy helyette inkább nyelviskolában esetleg egy multinacionális cégnél helyezkednek el.

Az NGM ezen kívül szeretné megszervezné a Modern Gyárak délutánját, amelynek keretében az általános iskolások és a családok belülről is megismerkedhetnének a high-tech gyárakkal, kutatóközpontokkal, hátha a későbbiekben lenne kedvük egy ilyen helyen dolgozni.