szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tanulási nehézségek, a nyelvérzék hiánya és az időbeosztás problémái nehezítik leginkább a nyelvtanulást egy friss felmérés szerint.

Az ALX Nyelviskola egy évig tartó kutatásában 3583 fő részvételével vizsgálta a nyelvtanulás motivációit, akadályait és céljait Magyarországon – derül ki az MTI-nek elküldött közleményükből. A felmérés alapján a legtöbben a munka és a szakmai előmenetel miatt tanulnak nyelveket. Sokan a nyelvvizsga megszerzéséért és a hobbijuk részeként tanulnak, mások pedig a régi tudás felfrissítését vagy a párkapcsolati szükségleteket  említették indokként.

Majdnem háromezren jelezték, hogy Magyarország földrajzi helyzetéből adódóan az angol nyelvet tartják a leghasznosabbnak, amit a német követ. A kitöltők között az angol nyelv a legnépszerűbb, míg a spanyol a második helyen áll.

A legnagyobb akadályok között az időhiány és az anyagi korlátok állnak, amelyek jelentősen befolyásolják a nyelvtanulási folyamatot. A nyelvtanulást a tanulási nehézségek, a nyelvérzék hiánya  és az időbeosztás problémái  nehezítik.

A felmérésből kiderült, hogy a résztvevők többsége a gördülékeny és magabiztos kommunikációt tűzte ki fő célul: "Ez azt mutatja, hogy a nyelvtanulás végső célja nem csak a nyelvi szabályok elsajátítása, hanem az, hogy a tanulók képesek legyenek hatékonyan kommunikálni a mindennapi helyzetekben. Az online tanulás terén az érthető magyarázatok, a tanárral való online konzultáció és a könnyedén használható platformok bizonyultak kulcsfontosságúnak a tanulók számára" – írják.

Az Oktatási Hivatal (OH) 2023-as nyelvvizsga-statisztikája szerint tavaly összesen 66 307-en nyelvvizsgáztak Magyarországon. Bár 2019 óta ez a szám évről évre csökken, ez még 2022-höz képest jelentős visszaesést jelent, ugyanis abban az évben még 83 145-en vizsgáztak. Az erről szóló cikkünket innen érhetitek el: