szerző:
Tornyos Kata
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Van lehetőség megváltoztatni az emelt szóbeli időpontját? Utolsó napra rakták be angolból és az nekem biztosan nem jó." – érkezett a kérdés az egyik érettségis Facebook-csoportba. Mutatjuk, hogy mi a teendő ilyenkor.

A szóbeli vizsga időpontjának megváltoztatásával kapcsolatban írásos kérelemmel lehet fordulni az érettségi jelentkezését fogadó intézmény (középiskola vagy kormányhivatal) igazgatójához/vezetőjéhez – tájékoztat az Oktatási Hivatal.

Ha pedig a vizsgázó neki fel nem róható okból (azaz igazoltan) nem jelenik meg a szóbeli vizsgán, a szóbeli vizsgát az adott vizsgaidőszakban megismételheti vagy egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehet. Az igazolást a jelentkezését fogadó intézmény (középiskola vagy kormányhivatal) vezetőjéhez kell benyújtani, aki dönt annak elfogadásáról vagy elutasításáról. A vizsga megismétlésének részleteit szintén a jelentkezést fogadó intézménnyel kell egyeztetni.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről

Mi számít fel nem róható oknak?

Fel nem róható ok, minden olyan a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza szándékos vagy gondatlan magatartásotokra.