Blogzine

Íme a Technocatalyst program, ami jelentős befektetést ígér

Virtuális térben és AI támogatással is fejlődhetnek a több, mint félmilliárd forint összértékű, projekt inkubációval egybekötött, hardver akcelerátorba bejutó vállalkozások. A piaci finanszírozású Technocatalyst program az eCon Engineering Kft., az Innopod Solutions Kft. és a NexGen Innovation Labs Zrt. együttműködésével jön létre.

A piaci finanszírozású Technocatalyst program az eCon Engineering Kft., az Innopod Solutions Kft. és a NexGen Innovation Labs Zrt. együttműködésével jön létre.

Az eCon Engineering Kft. (eCon), az Innopod Solutions Kft. (Innopod) és a Nexgen Innovation Labs Zrt. (NexGen) 2024. májusában közös, komplex, projektinkubációt és hardver akcelerációt is tartalmazó programot indít, amely különböző startup életszakaszokban – főleg a prototípus fázisban – segíti a megragadt projekteket az előrelépésben. A program célja, hogy a résztvevő innovációk olyan komplex, egyedi igényekre szabott megoldáscsomagot kapjanak, amely hozzájárul a következő szintre lépéshez. A program egy átfogóbb stratégiai partnerség keretén belül születik meg, amelyben az együttműködés technológiai hátterét az eCon, a projektcsapat képzését és szervezetfejlesztését az Innopod, míg az innovációmenedzsmentet és üzletfejlesztési csomagot, valamint a Technocatalyst program koordinálását a NexGen biztosítja.
A tervezetten évente induló program olyan startupok, kutatási, fejlesztési és innovációs projektek, illetve piacra vezetésre váró szabadalmak gazdáit várja, akik innovatív koncepciójukat már legalább kísérleti szinten igazolták. A program azon vállalkozásokat, vállalkozókat és magánszemélyeket célozza, akik projektjükkel lelassultak vagy elakadtak, de a következő szintre szeretnének lépni, legyen szó a termék vagy szolgáltatás fejlesztéséről, piacra viteléről vagy a következő körös befektetés megszerzéséről. A programba a következő három kategóriában 2024. május 03. éjfélig várják a jelentkezőket: startupok prototípusfejlesztési fázisban, piacravezetés előtt álló szabadalmak és innovációk, valamint akadályokkal küszködő egyéb KFI projektek.
Az eCon és a NexGen stratégiai partnerségén belül és annak köszönhetően az induló program magas minőségű mérnöki tudást és projektre szabott megoldáscsomagokat kínál, valamint az Innopod csatlakozásával az alapítói kör és a projektet menedzselő csapat a megfelelő szervezetfejlesztési támogatást, vezetői tanácsadást vagy éppen kompetenciafejlesztő és soft skill képzéseket kap, így a programba kerülő csapatok valóban ott jutnak támogatáshoz, ahol igazán szükségük van rá.

ITT LEHET JELENTKEZNI A PROGRAMBA:

https://www.nexgeninnovationlabs.com/

Az eCon – a hazai és nemzetközi piacon egyaránt – már több mint két évtizede magas minőségű mérnöki szolgáltatóként közel kétezer projektet valósított meg sikeresen ipari automatizálás és végeselemes szimulációs területeken. A vállalat ezzel az együttműködéssel lehetőséget biztosít a startupok számára is, hogy alkalmazhassák a virtuális prototípus-fejlesztés és tesztelés, technológiai- és műszaki validálás, valamint a mérnöki tanácsadás együttes szolgáltatásait, továbbá segítséget kaphassanak az első gyártáshoz szükséges tesztdokumentáció készítésében és gyártásszervezésben is.

Kiglics Gábor, az eCon Engineering Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy „A NexGennel kötött stratégiai partnerséggel az a célunk, hogy hozzájáruljunk új technológiák és startupok innovációinak gyors fejlődéséhez, erősítsük azok technológiai validációját és töredékére csökkentsük a prototípusfejlesztési fázis hosszát. A partnerség keretén belül létrejött akcelerátorprogrammal a vállalat egy régóta tervezett mérföldkőhöz ért: nemcsak ipari nagyvállalatoknak – mint pl. BMW, AxiomSpace, BorgWarner, Thyssenkrupp, MAGNA –, hanem induló, innovatív vállalkozásoknak is műszaki támogatást nyújthat a jövőben. Hiszünk abban, hogy azok a szolgáltatások, amelyek egy nagyvállalatnak jelentős összegekkel járulhat hozzá a sikerességéhez, úgy egy induló vállalkozásnak, vagy startupnak is segíthetnek, hogy a sikerek elérhetővé válhassanak.”

Az Innopod közel 2 évtizede végez teljes szervezetet érintő, humán fókuszú szervezeti diagnózisra épülő komplex szervezetfejlesztési projekteket és működésfejlesztési beavatkozásokat (így pl. fejlesztő műhelymunkákat, vezetői képzéseket, felsővezetői tanácsadásokat, team- és vezetői coaching folyamatokat). Az Innopod a jelen program során az indulás dilemmáival megküzdő alapítók támogatásában, a sikeres csapat összeállításban, a szerepek azonosításában és tisztázásában (tulajdonosi, vezetői, alkalmazotti és baráti szerepek), valamint a szerepekhez tartozó felelősségek tudatosításában, kompetenciák fejlesztésében és a kihívások kezelésében nyújt magas szintű tanácsadási szolgáltatást. Egy adott startup vállalkozás készültségi szintjétől, humán erőforrás összetételétől, komplexitásától függően üzleti modellezéssel, soft skill tréningekkel, személyes és team coachinggal, valamint közös tudásmegosztáson és szakértői támogatáson alapuló műhelymunkákkal segíti a programba bekapcsolódó projektcsapatokat. A növekedésből fakadó sikerek vagy épp a stagnálásból fakadó kudarcok konstruktív megéléséhez, a fejlődési léptékváltásra való sikeres felkészüléshez, továbbá egy közepes méretű szervezet működtetésének hatékony menedzseléséhez is szakértői támogatást nyújtanak.

Technocatalyst program, forrás: nexgeninnovationlabs.com

Szonda Tamás, az Innopod Solutions Kft. ügyvezetője szerint “Egy újonnan létrejövő vállalkozás, legyen bármilyen forradalmi technológia hordozója, a fejlődése közben humán fejlesztési szempontból hasonló kihívásokkal néz szembe, mint egy családi vállalkozás újgenerációs vezetője, vagy egy klasszikusan növekvő KKV tulajdonosa, esetleg egy multinacionális cég egyik önálló részlegének újonnan kinevezett vezetője. Jónéhány kilométer van már a hátunk mögött, dolgoztunk már nemzetközi nagyvállalati humán kihívásokkal (így pl. a Magyar Suzuki Zrt.-nél, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél, az AUDI Hungaria Zrt-nél), több mint 100 hazai KKV és két tucat civil szervezet szervezetfejlesztési problémájával, és néhány éve a magyar startupok intenzív világával. Magabiztosak vagyunk abban, hogy látjuk azt is hogyan lehet ezen tapasztalatokat új cégek korai fázisaiban hasznossá tenni.”

A NexGen az innovációmenedzsmentben és a projektinkubációban szerzett tapasztalatait, valamint egyre szélesedő partnerhálójának szolgáltatásait kínálja a résztvevőknek. Hazai és nemzetközi startupfejlesztésben és ökoszisztémaépítésben jártas csapata a program részeként üzletfejlesztési tanácsadást, mentorálást, befektetésre való felkészítést, teljeskörű projektmenedzsmentet, üzletiterv-készítést, valamint hazai és nemzetközi piacelemzést és további piacralépési támogatást nyújt a projektek számára.

Kölkedi Krisztián, a Nexgen Innovation Labs Zrt. vezetője elmondta: „Nagyon izgalmas, hogy ilyen tapasztalt és kiemelkedő tudású partnerek csatlakoztak a kezdeményezéshez. Sok kihívás vár a startupokra a befektetésszerzésen kívül is, amelyekből a három legtöbbet emlegetett: a prototipizálás nehézsége, hosszúsága és költségessége; a csapaton belüli szerepek nem megfelelő megosztása, vagy annak kohéziós gyengeségei; a projekt előrehaladásának nem megfelelő nyomonkövetése és menedzsmentje. Erre a három kockázati pontra kínál megoldást a Technocatalyst. A program nem akar alternatívája lenni a már futó inkubátor- és akcelerátor programoknak, éppen ellenkezőleg. A NexGen az ökoszisztéma kooperatív szereplője kíván lenni, ami azt keresi, hogy hol tud partnerségeket kiépíteni és szinergiákat kiaknázni egymás munkájának hatékonyabbá tétele és az ökoszisztéma fejlődése érdekében. Aktívan építünk ki együttműködéseket mindennapi munkánk során, így a szóban forgó programunkba is küldhetnek potenciális jelentkezőket.”

Megosztás