Fórián Zoltán

Természet

Megkezdődött a „Fiatal erdők állománynevelésének támogatása” pályázati felhívás társadalmi egyeztetése

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (4) bekezdése alapján megkezdte a „Fiatal erdők állománynevelésének támogatása” (KAP-RD40-1-24 kódszámú) pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetését.

A pályázati felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat a pályázati felhívás érintett fejezetének megjelölésével 2024. április 25. napjáig a kap_tarsadalmasitas@am.gov.hu e-mail címre várják, a levél tárgyában a pályázat kódját (KAP-RD40-1-24 kódszámú) egyértelműen megjelölve.

A pályázati felhívás tervezete szerint az erdészeti hatóság által véglegesen nyilvántartásba vett erdőgazdálkodók befejezett erdősítés ápolására, tisztításra és magas törzsnyesésre (5 m) kaphatnak támogatást.

Forrás: pxhere.com

Tisztítás, törzsnyesés esetén a kérelem csak teljes erdőrészletre vonatkozhat, míg a befejezett ápolás esetén lehetőség van az erdőrészlet 0,5 hektár nagyságot elérő részterületére kérni a támogatást.

Tisztításra akkor kérhető támogatás, ha az erdőterv tartalmazza a teljes erdőrészletet érintő tisztítási fahasználati előírást.

Törzsnyesésre támogatást akkor kérhet az erdőgazdálkodó, ha az erdőrészletben 6 évnél idősebb, de 25 évnél fiatalabb nemesnyár faállomány található, melyben a hektáronkénti darabszám eléri a 300 db-ot és a faállomány átlagmagassága meghaladja a 12 métert.

A támogatási kérelem benyújtása előtt megkezdett munkák a támogatás elutasítását eredményezik.

A jogosultsági kritériumoknak megfelelő támogatási kérelmek meghatározott szempontok szerint elvégzett pontozással kerülnek értékelésre.

Az igényelhető támogatások mértéke:

Tevékenység Támogatási egységköltség

(eurónak megfelelő forintösszeg/ha)

Befejezett ápolás – kézi 193
Befejezett ápolás – gépi 120
Tisztítás természetszerű, átmeneti és származék természetességi állapotú erdőkben 193
Tisztítás faültetvény és kultúrerdő természetességi állapotú erdőkben 99
Magas törzsnyesés (5m) 147

A társadalmi egyeztetésre felhívás és a felhívástervezet, valamint a hozzá kapcsolódó mellékletek az MNVH honlapján érhetők el.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés