szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tizenkettedikes Dinnyés Olivér számos biológiai és élettani versenyen ért már el kiváló helyezést. Jövőbeli célja a gyógyítás és az emberek segítése.

Dinnyés Olivér, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 12. évfolyamos tanulója kapta idén a Nemzeti Tudósképző Akadémia kitüntető címét - számolt be róla a honlapján az ELTE.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia a Szegedi Nemzeti Színházban rendezte meg az éves díjkiosztóját, amin Kiváló diák elismerést kapott a szombathelyi Dinnyés Olivér.

Az ELTE közleménye szerint Dinnyés Olivér biológiai és élettani versenyeken több éven át folyamatosan elért kiemelkedő eredményeivel érdemelte ki a 2024-es Kiváló diák elismerést.

Második helyezést ért el például az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) Biológia szekciójában, első lett az Országos Állategészségügyi Versenyen, az International Brain Bee válogatójában pedig a harmadik helyig jutott. Az NTA valamennyi programjában kiválóan teljesít, jelenleg is a döntőben van a Biológiai Olimpia (IBO) mezőnyében, valamint a Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciája (TUDOK) Elméleti és kísérletes orvostudomány szekciójában. A TUDOK-ra az Öregedéssel bekövetkező változások a retinális gliasejtekben című munkájával nevezett, Kovács-Öller Tamás, a Pécsi Tudományegyetem tudományos munkatársa vezetésével.

Április 15-én a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXII. találkozóján angolul mutatta be kutatási eredményeit tehetséges diáktársai, elismert hazai és külföldi kutatók, köztük Brian Kobilka Nobel-díjas amerikai fiziológus előtt.

Jelenleg a kíváncsiság és az olthatatlan tudásszomj motiválnak, ami reményeim szerint a jövőben is kitart. Idén érettségizem, a tanulmányaimat általános orvos szakon szeretném folytatni. A legfőbb célom a gyógyítás, az emberek segítése. Azt, hogy ezt a „frontvonalon” helytálló gyakorló orvosként vagy a laboratóriumban dolgozó kutatóként tudom-e véghez vinni, még kérdés számomra

– foglalta össze a jövőre vonatkozó terveit Olivér.