szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, van egy-két olyan útszakasz, amelynek bajban nincs gazdája.

Jókora kátyú miatt bosszankodnak az autósok december óta Budapest határában. Az M5-ös autópálya fölött átívelő, az IKEA és az Auchan felé vezető felüljárót rengetegen használják, ám egyre balesetveszélyesebb az úthiba miatt. És úgy tűnik, hogy a gazdáját nehezebb megtalálni, mint befoltozni a lyukat.

A kátyú „gazdátlanságára” az Index egyik olvasója hívta fel a figyelmet: hiába próbálta, nem sikerült kiderítenie, ki az érintett szakasz fenntartója. Már azt is felvette, hogy ha nem találja meg a felelőst, akkor ő kimegy, és lebetonozza.

A kátyú a Waze-en is már jó régóta fenn van
Waze

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint a kérdéses felüljáró az Auchan kezelésébe tartozik, amire az Auchan úgy reagált, hogy korábban ők éppen a Magyar Közutat keresték a kátyú miatt, mert szerintük nem egyértelmű, kihez tartozik az útszakasz. Az áruház közölte azt is, hogy hajlandók maguk kijavíttatni a valóban balesetveszélyes úthibát.

Az talán meglepő, hogy egy felüljáró magánút is lehet, de a cikk megjelenése után a Magyar Közút azt közölte: a 2000-ben átadott szakasz üzemeltetését az akkori Állami Autópálya-kezelő az Auchannal kötött megállapodás keretében az áruházra bízta, így sem hozzájuk, sem a jogelődjükhöz nem tartozik a fenntartása. Sőt, azt is hozzátették, hogy nem kaptak semmilyen bejelentést az út állapota miatt. Most már csak az a kérdés, hogy mikor lesz megjavítva az útszakasz.