eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: kormany.hu

Covid - Tudományos ítélet született a favipiravirról

A koronavírusos betegek ambuláns ellátásában felesleges volt használni. A közepesen súlyos esetekben viszont segítette a vírus kiürülését.

Magyar kutatók vizsgálták a koronavírus-járvány során Magyarországon is használt favipiravirt. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják, a gyógyszer mennyire hatékony az enyhe és a közepesen súlyos tünetekkel járó Covid–19-fertőzéssel szemben.

A vizsgálat alapján a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy semmilyen pozitív haszna nem volt a gyógyszer használatának az enyhe tünetekkel járó fertőzés esetében, ugyanis az nem segíti elő a vírus gyorsabb kiürülését a szervezetből. Ugyanakkor az alcsoportelemzések azt mutatták ki, hogy a favipiravir használata 59 és 42 százalékkal csökkentette a vírus kiürülését a közepesen súlyos fertőzésben szenvedő betegeknél - írja az Index.

A favipiravirt 2014-ben hagyták jóvá Japánban influenzavírusok kezelésére, ezután sokáig egyik országban sem engedélyezték, egészen addig, amikor a Covid–19-világjárvány kitörése után az egyik első számú jelölt lett a Covid elleni küzdelemben.

2020 márciusában Kínában már hivatalosan is ajánlották a hatóanyagot a Covid–19-fertőzés kezelésére. Ezt követően India is engedélyezte a használatát, majd több országban is elkezdték alkalmazni a koronavírus gyógyításában, közte Magyarországon is.

Itthon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáján kezeltek az országban először koronavírusos betegeket a favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszerrel, amelytől rövidebb gyógyulási időt és kevesebb szövődményt vártak. A gyógyszert orvosi döntés alapján kizárólag kórházban fekvő súlyos betegeknek adhatják a vizsgálati kritériumok szerint – közölték akkor.

A kutatásnak abból a szempontból is lehet jelentősége, hogy 2022-ben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) rémhírterjesztés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amiért különböző internetes médiumokban félrevezető állításokat tartalmazó cikkek jelentek meg a favipiravir hatóanyagú gyógyszerekről - írja a portál.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×