+ PR-cikk

A hifiberendezések meghatározó eleme az erősítő

erősítő

Az erősítők az audio berendezések központi elemei, melyek a hangjelet fokozzák és továbbítják a hangfalaknak. Egy erősítő fő feladata, hogy a zenei vagy más hangjelek alacsony szintjét megnövelje, vagyis alapvető fontosságúak a zenei élmény minőségének szempontjából.

Erősítőtesztelés a tökéletes hangért

A legjobb, mindig az, ha van esélye saját fülünkkel tesztelni a kiszemelt erősítőt, és van lehetőség szubjektíven eldönteni,hogy mi felel meg a saját igényeinek. Ez otthoni körülmények között nyilván nem mindig lehetséges.

Így jó megoldás, ha a teszteléshez, egy olyan céget hívunk segítségül, akinek nagy rutinja, tapasztalata van a láncok közötti szinergia meglátásában. Ilyen támogatást nyújtanak például a Stream Audio sztereó erősítői, azon belül is az ezeket vizsgáló tesztek, amiket valóban profi, hozzáértő szakemberek végeznek, és olyasmire is felhívják a figyelmet, ami csak hosszú évek tapasztalatával lehetséges. Szakértői megközelítésük megkönnyíti és új megvilágításba helyezi a végső döntést.

Hiszen az erősítők profi tesztelése során különféle mérési és hangminőségi kritériumokat kell figyelembe venni. A szakemberek így gyakran mérnek olyan paramétereket, mint a frekvenciaátvitel, a torzítás, a zajszint vagy a kimeneti teljesítmény. Emellett fontos a hangminőség, a részletek felbontása, valamint az erősítő által közvetített hangzás karaktere is.

Tippek és lehetőségek

Laikusként könnyen lehet, hogy nem a teljesítmény vagy a hanghatás dönt, hanem ránézésre hozunk ítéletet. Például, ha egy erősítő kisebb vagy könnyebb a megszokottnál, akkor sokaknál egyből a süllyesztőbe kerül. Pedig ha tesztelnénk egy Vincent Audio SV-200-as hibrid hangerősítőt, akkor pozitívan csalódhatnánk a teljesítményében. Minden csak az igényeken és az elvárásokon múlik.

Itt kívülről jól látszik, hogy a csatlakozó száma kevesebb a márka nagyobb testvéreihez képest. Viszont a csatlakozók száma és a méretbeli különbségek miatt még egyáltalán nem kell feladni jó hanghatásokat és a minőségi zene élményt. Ebben az esetben egyszerűen arról van szó, hogy egy kisebb költségvetésből lehet egy olyan jó minőségű hangerősítőnk, amivel még egy szilveszteri bulin is nyugodtan villoghatunk majd.

Nem minden az, aminek látszik!

A „Kicsi a bors, de erős” kifejezés egy nagyszerű példa arra, hogy a méret nem minden, különösen, amikor audioberendezésekről van szó. Azonban a Vincent Audio SV-200-as hibrid erősítő esete megmutatja, hogy ez nem mindig igaz. Ezt az erősítőt nyugodtan sorolhatjuk az „intelligens spórolás” kategóriájába.

Bár kisebb és könnyebb, mint a nagyobb testvérei, nem érdemes próba nélkül elmenni mellette. Hiszen könnyen lehet, hogy mégis ő az igazi, és rá esik majd a végső választás.

Ahhoz tehát, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő erősítőt, érdemes szakértői segítségre hagyatkozni. Egy profi könnyebben megmutatja a helyes irányt, ezért nagyobb eséllyel találunk rá arra, amire igazából vágyunk.

Népszerűek

To Top