szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Így próbálnak versenyképesek maradni a távol-keleti piacon.

A VW két leányvállalata – a Volkswagen China Technology Company (VCTC) és a CARIAD China – bejelentette, hogy a helyi autógyártó Xpenggel közösen fognak dolgozni egy új platform kifejlesztésén.

A Volkswagen azt tervezi, hogy 2026-tól ezt az új elektromos architektúrát (CEA) használja majd a helyi fejlesztésű járműveiben. A német autógyártó szerint így a jelenleg használt platformjukhoz képest akár 40 százalékkal csökkenthetik a gyártási költségeket – írja a Reuters.

A költségmegtakarítás részben az elektronikus vezérlőegységek számának 30 százalékos csökkentéséből származik. A most bejelentett platformot hordozó első tisztán elektromos autó 2026-ban jelenik meg a kínai piacon, és egy SUV lesz.

A bejelentés egy tavalyi együttműködés nyomán született, amikor a Volkswagen körülbelül 700 millió dollárért megvásárolta az Xpeng 4,99 százalékát.

A VW azt is közölte, hogy egy második, kizárólag Kínában készülő platformot is bemutat majd, amelyet a kínai SAIC Volkswagennel és a FAW Volkswagennel közösen fejlesztett ki. Ez a China Main Platform (CMP) nevet kapja, a megfizethetőbb autókhoz tervezik, és kezdetben négy kisebb VW-modell épül majd rá.