szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csomagolásgyártókat és a kereskedőket számos pluszköltség terheli a DRS élesedésével. Egy élelmiszergyártói szövetség szerint a csomagolást illető költségek idén több mint megnégyszereződtek.

Január óta él Magyarországon is az egyutas italospalackok kötelező visszaváltási rendszere (Deposit Refund System, DRS), a „Vigyél vissza! 50 Ft” feliratú emblémákkal ellátott palackokat a boltokban kihelyezett új automatákkal már vissza lehet váltani, a kiürült, közel sértetlen állapotú üvegekért cserébe a jelzett 50 forintos betétdíj jár vissza.

A rendszer értelemszerűen ezzel az 50 forintos betétdíjjal áremelést hoz az italoknál, de a 24.hu most arról ír, hogy a drágulás mértéke ennél nagyobb is lehet. A lap megkereste Nagy Miklóst, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) szakmai titkárát, aki rámutatott: az italcsomagolásokat használó gyártócégeknek csatlakozási díjat kell fizetniük a jelenlegi szabályok szerint 5 éven keresztül a DRS-rendszer működtetését és a visszaváltó automatákat biztosító Mol-leányvállalatnak, a MOL MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek. A társaság ebből finanszírozza majd utólag a visszaváltó automaták több mint 50 milliárd forint értékű beszerzését. Ez a díj pedig Nagy szerint csomagolóeszköz-típustól függően darabonként 1-8 forintos pluszköltséget ró a gyártókra.

50 forintos palack került a kosaramba, mit kezdjek vele?! Videón magyarázzuk el

Év elejétől működik az 50 forintos palackok – hivatalos néven egyutas italos palackok – kötelező visszaváltási rendszere. Pár hete már meg is vásárolhatjuk az elsőket, amiken ott virít a „Vigyél vissza! 50 Ft” feliratú logó. Ezt a díjat vásárláskor ki kell fizetnünk, de visszakapjuk, ha a kiürült palackot visszavisszük, és bedobjuk az automatákba.

További pluszköltség Nagy elmondása szerint, hogy a gyártóknak meg kell fizetniük a szolgáltatási díjat, amelyből a MOHU a hulladékgyűjtést, -válogatást és -hasznosítást finanszírozza. Ez megegyezik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) díjjal, amelyet a kötelező visszaváltási rendszerben nem érintett vállalatok is megfizetnek. Ez az összeg darabonként 10-20 forint között lehet majd, attól függően, milyen a csomagolás típusa. Nagy szerint ezeket az 50 forintos betétdíjon felüli tételeket a gyártók előbb-utóbb beépítik a termékek árába, amennyiben a kiskereskedők elfogadják ezt, de legalábbis törekedni fognak erre.

A DRS-rendszer költségei Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) ügyvezető igazgatója szerint összességében 25 milliárd forintot tesznek ki idén, míg a visszaváltási díj bevezetése előtt ugyanezen csomagolásokra befizetendő környezetvédelmi termékdíj körülbelül 6 milliárd forint volt.

Az emelkedés tehát Vörös Attila szerint több mint négyszeres.

További pluszköltség még például a követelményeknek megfelelő, új italpalackos címkék tervezése, azok regisztrálása a MOHU-nál. De a visszaváltó automaták üzemeltetőire, vagyis a kereskedőkre is pluszköltségeket ró az új rendszer. A MOHU gépi üzemeltetési hely esetén: 7,5 forint + áfa / palack, kézi visszaváltási hely esetén: 5 forint + áfa / palack darabdíjat fizet az üzemeltetőknek a visszavett palackok után, ám ezeket a kereskedelmi érdekképviseletek az egyeztetések során kevesellték, mert úgy számoltak, hogy az üzemeltetés bekerülési költsége ennek a dupláját teheti ki. Várhatóan ez is áremeléshez vezet majd.