szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kerület polgármestere a kormány döntését korábban embertelennek és szegényellenesnek minősítette, míg az érintett egyetem "tátongó tájsebként" definiálta a 210 családnak otthont adó ingatlanokat.

Lakossági fórumot és tüntetést is tartottak szerdán Józsefvárosban amiatt, mert a magyar állam tíz ingatlant, köztük egy iskolaépületet és lakóházat venne át a Józsefvárosi Önkormányzattól, hogy ott építsék meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új, néhány hete bejelentett tanárképzésének otthont adó épületeit - számolt be róla a csütörtöki RTL Híradó.

Az egyetem március közepén jelentette be, hogy 2025. szeptemberétől Nemeskürty István nevét viselő tanárképző kart indítanak. Az egyetem arculatába nem éppen beleillő képzésekről Veszelszki Ágnes tanszékvezető, az induló kar rektori megbízottja az Eduline-nak korábban azt mondta;

"Az ezt a hivatást választó fiatalok is a közösségért, a társadalomért dolgoznak majd, az oktatáson keresztül. Márpedig az NKE fő feladata a magyar állam működtetésében legfontosabb szerepet vállaló szakemberek képzése."

A kar létrehozásához azonban a 2012-ben alapított egyetemnek új épületekre van szüksége; ennek érdekében venné át a magyar állam az említett ingatlanokat. A lakókat az önkormányzatnak kellene elhelyezni-

Pikó András, a kerület polgármestere ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott; a kormány döntése "embertelen, kegyetlen, vállalhatatlan, és szegényellenes", ennyi lakása pedig az önkormányzatnak nincs, így egyelőre nem tudják, hogyan fogják megoldani az elhelyezésüket. Az egyetem az ezzel kapcsolatban kiadott közleményében egyébként "bántó tájsebként" definiálta a kiválasztott épületeket, amikben több mint 200 család él.

A fórumon Pikó azt is elmondta, hogy a kerület önkormányzata korábban már elindított egy programot, aminek keretein belül felújított, zöld épületekben új bérlakásokat alakítanának ki, ezeket pedig részben a menthetetlen állapotú épületek telkének eladásaiból finanszíroznák. Ha viszont a program megvalósítása helyett az önkormányzatnak az állami beleszólás miatt ennek a 200 családnak kell a lakhatását megoldani, a program valószínűleg még évekig nem valósulhat meg.

A fórumon Karácsony Gergely főpolgármester is ott volt, aki azt mondta; a problémákat azoknak kell megoldani, aki generálta őket, jelen esetben tehát a magyar államnak.

A kerületre tervezett új épületeket egyébként Mészáros Lőrinc cége építené csaknem 34 milliárd forintért. Ebben kapna helyet az új tantermek és előadók mellett a Katasztrófavédelmi Intézet (KVI) kollégiuma, egy gyakorló tűzoltó őrs és az Orczy-kert üzemeltetési részlege, valamint egy "exclusive kert" is.